Jared Kushner, consilierul pentru Afaceri Politice al preşedintelui american Donald Trump, a declarat marți că ancheta procurorului special Robert Mueller privind ingerințele ruse în alegerile din 2016 a dăunat democrației Statelor Unite mai mult decât interferența Rusiei, relatează Mediafax citând Reuters.

Jared KushnerFoto: Wikipedia

„Puteți vedea ce a făcut Rusia, a cumpărat câteva anunțuri de promovare pe Facebook pentru a crea o dispută, ceea ce este teribil. Dar investigația (lui Mueller, n.red.) și toate speculațiile făcute în ultimii doi ani au avut un impact mult mai dur asupra democrației decât câteva anunțuri pe Facebook”, a declarat Kushner în cadrul unei dezbateri organizate de revista Time.

Conform raportului realizat în urma anchetei lui Mueller, publicat săptămâna trecută, Rusia a interferat în alegerile prezidențiale din 2016 din Statele Unite „într-o manieră continuă și sistematică”, favorizându-l pe Donald Trump în raport cu contracandidatul acestuia, Hillary Clinton.

De asemenea, Robert Mueller nu a putut dovedi o colaborare între echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia.

„Jared a oferit un interviu foarte bun. Este bine să avem oameni extrem de inteligenți în slujba țării”, a declarat Donald Trump prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Consilierul prezidențial a adăugat că echipa de campanie a lui Donald Trump nu știa despre eforturile Rusiei, menționând că „acțiunile lor nu au avut un impact”.

Comisia Robert Mueller a oferit Departamentului Justiţiei versiunea completă a raportului de anchetă privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte între echipa electorală a lui Donald Trump şi Moscova. Secretarul Justiţiei, William Barr, care este şi procuror general, a redactat raportul, ţinând secrete anumite fragmente ale documentului. O versiune redactată a fost trimisă Congresului, iar alta a fost publicată.

În raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a temut că investigaţia privind ingerinţele ruse îi va aduce "sfârşitul mandatului" şi a încercat să îl demită pe procurorul special Robert Mueller, arată raportul comisiei de anchetă.