Cancelarul german Angela Merkel a purtat o discuție prin telefon cu noul președinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, și l-a invitat pe acesta să facă o vizită oficială în Germania, a transmis marți purtătorul de cuvânt al Guvernului german, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Volodimir Zelenski a câștigat alegerile din Ucraina duminică și va prelua președinția luna viitoare.

„Cancelarul l-a felicitat (pe Zelenski, n.red.), în urma succesului electoral. Rezultatul alegerilor democrate i-au oferit un mandat puternic”, a declarat Ukrike Demmer, purtător de cuvânt.

„Cancelarul a subliniat faptul că Guvernul german va continua să susțină activ Ucraina pe calea reformei și în ceea ce privește dreptul la suveranitate și integritate teritorială”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Angela Merkel și Volodimir Zelenski au stabilit să rămână în contact pentru stabilirea unei date pentru vizita oficială.

De asemenea, și prim-ministrul britanic Theresa May și-a anunțat susținerea pentru Zelenski și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Prim-ministrul (Theresa May, n.red.) a subliniat importanța colaborării dintre cele două țări, alături de comunitatea internațională, pentru combaterea agresiunilor Rusiei”, a transmis un purtător de cuvânt al premierului britanic.

Actorul Volodimir Zelenski s-a clasat pe primul loc în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina, cu 73% din voturi, devansându-l pe preşedintele în funcţie, Petro Poroşenko, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a peste 98% din voturi.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a fost deja felicitat pentru victorie de numeroși lideri din întreaga lume, inclusiv de președintele american Donald Trump.

Rezultatele oficiale ale scrutinului urmează să fie anunțate pe data de 30 aprilie, a precizat Comisia Electorală Centrală.