Problema "reunirii Crimeei cu Rusia" a fost închisă definitiv şi niciun fel de declaraţii ale SUA, UE sau NATO nu vor schimba această situaţie, a declarat marţi ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, la prezentarea unei culegeri de documente din arhivele MAE rus, intitulată "Crimeea în dezvoltarea Rusiei: istorie, politică, diplomaţie".

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

"Problema privind reunirea Crimeei (cu Rusia) este închisă definitiv, că place acest lucru cuiva sau nu. Niciun fel de declaraţii ale Washingtonului, UE sau NATO nu sunt în stare să schimbe această situaţie nici din punct de vedere juridic, nici din punct de vedere politic", a subliniat Lavrov, conform agenției ruse de presă TASS, citată de Agerpres.

Şeful diplomaţiei ruse susţine că în ultima vreme peninsula este vizitată în mod regulat de reprezentanţi ai unor cercuri politice, de afaceri sau culturale din alte ţări, inclusiv europene, şi aceştia "pot vedea cu propriii lor ochi realitatea din Crimeea, se pot convinge de ataşamentul ferm al locuitorilor Crimeei pentru alegerea făcută".

Potrivit lui Lavrov, într-o serie de state funcţionează sau sunt în curs de înfiinţare "cluburi ale prietenilor Crimeei". "MAE rus va continua să desfăşoare o activitate politică şi de informare în scopul explicării realităţilor legate de revenirea Crimeei în componenţa Rusiei. Vom contribui la întărirea relaţiilor internaţionale şi economice externe ale peninsulei, în cadrul cursului de politică externă comun al ţării", a spus el.

La 18 martie 2014, Vladimir Putin şi liderii proruşi ai Crimeei au semnat tratatul de "realipire" a acestei peninsule ucrainene la Rusia, la două zile după un referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională. Denunţată ca o "anexare" de către Kiev şi Occident, această decizie a adus Rusiei sancţiuni severe europene şi americane, la care ea a răspuns introducând în special un embargo la produsele alimentare europene.