Numărul 1 pe lista partidului prezidențial francez la alegerile europarlamentare, Nathalie Loiseau, a admis marți "o adevărată tâmpenie", după polemica declanșată de prezența sa, în 1984, pe o listă de extremă dreapta la un scrutin studențesc, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A figura pe o listă unde erau oameni de extremă dreapta este o adevărată tâmpenie, o greșeală a tinereții, îmi pare rău", a spus candidata partidului LREM pentru franceinfo.

Loiseau, fost ministru al Afacerilor Europene, a fost întrebată despre dezvăluirile site-ului Mediapart potrivit cărora, în ianuarie 1984, a apărut la alegerile de la universitatea Sciences Po, în Paris, pe lista "comisiei paritare" a Uniunii studenților de dreapta (UED), sindicat creat pe rămășițele GUD (Groupe union défense, sindicat al studenților de extrema dreapta, astăzi dizolvat). "Ar fi trebuit să anchetez, să mă uit cine mai era pe listă", a spus Nathalie Loiseau, care a menționat că această lisă studențească viza "reunirea oamenilor de dreapta, în special gaulliști".

"Provin din zona de dreapta și m-am alăturat lui Emmanuel Macron pentru a lupta cu extrema dreapta, a fost vorba întotdeauna de a lupta cu extrema dreapta", s-a apărat candidata, în condițiile în care polemica făcea ravagii marți.

Aceasta a calificat drept "scandaloase" acuzațiile opoziției legate de o proximitate cu extrema dreapta.

Lista LREM devansează ușor în sondaje lista RN (Adunarea națională, fostul Front național) la alegerile europene.

Emmanuel Macron a fost ales în 2017 după un duel în turul doi în fața lui Marine Le Pen, candidata extremei drepte și fiica lui Jean-Marie Le Pen.