Marele Duce de Luxemburg Jean, sub conducerea căruia micuța națiune a devenit un centru financiar global, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunțat marți fiul lui, Henri, prin intermediul unui comunicat de presă, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

El s-a născut pe 5 ianuarie 1921, fiind fiul Marii Ducese Charlotte și a prințului Felix de Bourbon-Parma. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, familia sa a fost nevoită să fugă de armata nazistă invadatoare, ajungând în Statele Unite și în Canada.

Jean s-a întors în Europa în 1942 pentru antrenamente militare în Marea Britanie. Pentru scurtă vreme a fost în garda de la Buckingham Palace, apoi s-a alăturat forțelor aliate din Normandia în 1944, luând parte la bătălia de la Caen.

După război, Jean s-a căsătorit cu prințesa belgiană Josephine Charlotte cu care a avut cinci copii. A devenit cel de-al șaselea Mare Duce al țării cînd mama sa Charlotte a abdicat, în 1964.

În timpul celor 36 de ani ca șef de stat, țara sa ce numără doar jumătate de milion de locuitori a devenit un centru financiar internațional.

Jean l-a pregătit pe fiul său cel mare să-i devină succesor, transferându-i cea mai mare parte a responsabilităților în 1998. El a renunțat la funcția de Mare Duce în anul 2000.