Site-ul american de știri Defense News susține că un responsabil turc din domeniul apărării ar fi afirmat, sub protecția anonimatului, că în cazul în care Turcia nu va primi avioanele F-35, probabil că prima opțiune a Ankarei va fi tehnologia aviatică rusească, scrie Hurriet, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Lăsarea fără alternative pentru avioanele F-35 este inacceptabilă” a spus sursa, un responsabil din domeniul achizițiilor în industria turcă de apărare. El a arătat că o evaluare strategică face din varianta achiziției de avioane rusești prima opțiune naturală a Ankarei. “Dacă aliații noștri americani nu se comportă ca niște adevărați parteneri și pun sub semnul întrebării participarea Turciei la programul comun al avionului de luptă, tehnologia aviatică rusească ar fi cea mai bună decizie”.

“Rusia a pregătit pentru vânzare avioanele SU-57”

În timp ce între SUA și Turcia continuă polemica producției comune a avionului de luptă de a 5-a generație F-35, cauzată de achiziția sistemelor rusești de rachetă S-400, Rusia a scos pe piața internațională avionul SU-57, echivalentul lui F-35.

Într-un articol publicat în ‘Rossiyskaya Gazeta’, organul oficial rus de presă, se arată că “SU-57 este gata pentru comercializare pe piețe externe. Dacă este să enumerăm cine s-ar putea afla printre primii clienți ai avionului, ar fi vorba de India și China. Pe al doilea loc s-ar afla Turcia, Qatar și Emiratele Arabe Unite”.