Ministerul de Externe din Mexic a emis luni o declarație prin care susține că accelerarea fluxului de bunuri de la granița cu SUA este o chestiune prioritară, iar încetinirile sunt dăunătoare ambelor economii. Declarația vine în urma blocajelor produse de problema numărului mare de imigranți care doresc acces în SUA, scrie Reuters.

SUA granita cu MexicFoto: Wikipedia

Amânările au început să apară spre sfârșitul lunii trecute, după ce autoritățile de la granița americană au fost mobilizate pentru a gestiona intrarea unui număr mare de oameni, ceea ce a dus la întreruperi ale fluxului, atât al bunurilor, cât și al persoanelor.

Problemele legate de personal vin la scurtă vreme după ce președintele Trump a amenințat că va închide granița cu Mexic, dacă statul mexican nu va găsi o metodă de a reduce numărul de oameni care caută azi în SUA.

Ministerul de Externe din Mexic va trimite un raport către SUA miercuri, cu detalii privind costurile economice pe care aceste amânări le ridică, potrivit unui purtător de cuvânt.

"Încetinirea fluxului de bunuri și a tranzitului de persoane este în detrimentul economiei noastre și a competitivității regiunii", conform declarației ministerului.

Costurile adunate ale companiilor care depind de aprovizionarea prin import-export au ajuns la câteva milioane de dolari.