Curtea supremă din Myanmar a respins marți apelul făcut de doi reporteri ai agenției de presă Reuters, condamnați la 7 ani de închisoare pentru încălcarea legii privind secretul de stat, într-un caz important care a ridicat semne de întrebare referitoare la tranziția țării spre democrație, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Au fost condamnați la 7 ani de închisoare, această decizie este finală, iar apelul a fost respins", a declarat Soe Naing, din partea Curții Supreme, fără să ofere alte comentarii.

Wa Lone, 33 de ani, și Kyaw Soe Oo, 29 de ani, au petrecut peste 16 luni în detenție de la arestul lor din decembrie 2017, când lucrau la o investigație legată de uciderea a 10 bărbați și băieți musulmani, membrii ai grupului etnic Rohingya.

Avocații jurnaliștilor au făcut apel, argumentând că nu există destule dovezi care să arate că aceștia au comis o infracțiune și că lucrurile au fost înscenate de poliție. Un polițist a depus mărturie anul trecut, afirmând că ofițerii au plantat dovezi, lăsând documente secrete în posesia jurnaliștilor.

Arestul reporterilor a stârnit furie din partea susținătorilor libertății presei, a diplomaților din Vest și a liderilor mondiali, punând presiune pe conducătorul din Myanmnar, Aung San Suu Kyi, laureat al premiului Nobel, care a preluat puterea în 2016, în timpul unei tranziții de la regim militar la democrație.

Investigația jurnaliștilor dezvăluie implicarea forțelor de securitate în ucideri, incendiri și jafuri. Aceasta a fost finalizată de colegii lor și publicată în 2018. Săptămâna trecută, articolul a primit premiul Pulitzer pentru reportaj internațional.