Președintele Trump este acuzat de un abuz cras în serviciu, iar administrația sa nu a furnizat Congresului informațiile necesare pentru a face lumină în această afacere. Nu, nu are nimic de-a face cu investigația procurorului special Robert S. Mueller III privind interferențele electorale ale Rusiei. E vorba în schimb de fuziunea de 85,4 miliarde de dolari între AT&T și Time Warner, în legătură cu care s-a scris că președintele a pus presiune pe Departamentul Justiției pentru a o bloca, potrivit Washington Post, citat de Rador.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Jane Mayer de la The New Yorker scria luna trecută că Trump i-a ordonat în 2017 lui Gary Cohn, la acea dată director al Consiliului Național Economic, să convingă autoritățile antitrust să atace în justiție achiziționarea de către AT&T a companiei de televiziune prin cablu, care deține și postul CNN. „Am spus-o de 50 de ori. Și nu s-a întâmplat nimic”, i-ar fi spus președintele lui John Kelly, la acea vreme șef al personalului. „Vreau ca afacerea aia să fie blocată!” Mayer scria că Cohn i-a spus lui Kelly să nu dea curs cererii - însă Departamentul Justiției chiar a intentat proces și într-un final l-a pierdut.

Congresmenii au cerut pe bună dreptate mai multe informații despre presupusa tentativă a lui Trump de a se amesteca în deciziile Diviziei Antitrust, indiferent dacă ar fi făcut-o pentru a răsplăti Fox News pentru că i-a fost favorabilă ori pentru a-i face rău CNN-ului fiindcă nu i-a fost. Dacă el într-adevăr a intervenit, a fost un delict grav împotriva libertății presei și statului de drept, unul pentru care președintele ar trebui să fie tras la răspundere. Din nefericire, răspunderea nu este punctul forte al actualei administrații: săptămâna aceasta Casa Albă a respins cererea Comitetului Judiciar al Camerei de a i se înmâna documentele relevante despre discuțiile cu Departamentul Justiției, invocându-se privilegiul executiv [în baza principiului separării puterilor în stat, executivul poate refuza unele asemenea cereri, invocând faptul că nu sunt justificate suficient - n.trad.]. Similar, Departamentul Justiției nu a răspuns încă la mai multe cereri de același fel.

Până și aparența unor treburi necurate în materie de aplicarea legislației antitrust este dăunătoare pentru încrederea publicului. Directori de la T-Mobile au cheltuit 195.000 de dolari la Trump International Hotel din Washington după ce compania își anunțase intenția de a achiziționa firma concurentă Sprint. Orice decizie va lua Departamentul Justiției cu privire la această fuziune va fi privită acum prin prisma acestui fapt: compania a creat cel puțin impresia că ea crede că poate exercita influență asupra autorităților prin intermediul șefului executivului. Cine i-ar putea învinovăți pe consumatori dacă ar crede același lucru?

Poate că Departamentul Justiției a luat în mod obiectiv deciziile, după cum insistă șeful autorității antitrust, Makan Delrahim. Sau poate că dl Trump a reușit să-și convingă vreun apropiat să strângă cu ușa departamentul. Ori poate că i-a dat de înțeles dlui Delrahim - care declarase public înainte de a fi numit de dl Trump că el nu „vede aceasta [fuziunea] ca pe o mare problemă antitrust” - ce poziție se așteaptă de la el să adopte. Cu excepția cazului în care Casa Albă va schimba cursul sau dacă Departamentul Justiției va decide să fie mai cooperant, Congresul va trebui să facă mai mult decât să roage frumos pentru a găsi răspunsuri.