Doar o mică parte dintre sirienii care s-au refugiat în Germania s-au întors în ţara lor natală folosindu-se de ajutoarele financiare guvernamentale, informează luni agenția DPA, citată de Agerpres.

Refugiati in GermaniaFoto: Captura YouTube

În 2017, doar 199 de oameni au aplicat la nivel naţional pentru a obţine sprijin financiar în vederea unei "plecări voluntare" înapoi în Siria, potrivit răspunsului oferit de guvernul german la o interpelare a Verzilor din opoziţie, răspuns consultat de agenţia de presă germană.

În 2018, guvernul federal german a subvenţionat reîntoarcerea a 466 de oameni în Siria, iar în primele trei luni din acest an, 77 de refugiaţi au solicitat această formă de asistenţă.

Nu există statistici cu privire la ce îi determină pe sirienii şi palestinienii care locuiesc în Siria să se întoarcă acolo, însă "dorul de casă, problemele de integrare sau boala unui membru al familiei" sunt adesea invocate drept motiv în chestionarele guvernamentale.

Cele mai multe aplicaţii pentru asistenţă financiară în vederea reîntoarcerii în Siria au fost, în 2018, din partea refugiaţilor care locuiesc în prezent în landurile germane Saxonia Inferioară, Bavaria sau Hesse.

De obicei, aplicaţiile sunt finanţate de autorităţile pentru imigraţie, însă în cazuri rare şi de asociaţii de caritate.

De la începutul războiului civil din Siria, în 2011, în jur de 5,7 milioane de oameni au părăsit această ţară. Circa 780.000 au fost primiţi ca refugiaţi în Germania.

Guvernul german împărtăşeşte evaluarea Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, conform căreia condiţiile pentru întoarcerea refugiaţilor în Siria nu întrunesc încă elementele de "securitate şi demnitate a vieţii".