Mai multe petiții pentru "restaurarea identică a Notre-Dame de Paris" au fost lansate în Franța, dintre care una, pe platforma de dreapta Citizen Go, a strâns aproape 50.000 de semnături, în condițiile în care Emmanuel Macron a preconizat un "gest arhitectural contemporan" pentru săgeata distrusă a catedralei, scrie AFP.

Alte petiții au apărut pe platforma change.org, una dintre ele cu 5.000 de semnături, "pentru reconstrucția identică a săgeții Notre-Dame!". Change.org se definește drept "platforma mondială pentru schimbare", reunind cauze umanitare diverse.

Petițiile sunt adresate fie "președintelui Republicii", fie "Statului francez": "sute de mii de persoane au donat pentru a recupera acest patrimoniu pierdut și nu pentru a hrăni delirul unui mare cabinet de arhitectură", arată una dintre aceste petiții.

În 17 aprilie, președintele Republicii a afirmat că "un mare gest arhitectural contemporan ar putea fi avut în vedere", grație concursului internațional de arhitectură.

Iar Édouard Philippe a evocat "chestiunea de a ști dacă trebuie reconstruită o săgeată, dacă ar trebui reconstruită în aceleași condiții, identic" cu cea concepută de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea, "sau dacă trebuie (...) să dotăm (catedrala) cu o nouă săgeată adaptată tehnicilor și mizelor epocii noastre".

Săgeata catedralei, cu o înălțime de 93 de metri, era construită din 500 de tone de stejar și 250 de tone de plumb.

De la lansarea sa, miercuri, petiția de pe Citizen Go a strâns 45.700 de semnături.

Citizen Go este o organizație de dreapta, fondată în Spania și activă în circa 50 de țări, și care mobilizează diferite cauze catolice, precum lupta împotriva "cristiano-fobiei".