Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a făcut noi declaraţii provocatoare la adresa Greciei. Akar a susţinut că Atena încalcă dreptul internaţional şi convenţiile internaţionale şi i-a cerut omologului său grec, Evangelos Apostolakis, să găsească o modalitate de a demilitariza insulele din estul Mării Egee scrie I Efimerida citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Akar: Turcia respectă mereu tratatele internaţionale

"Militarizarea insulelor care ar trebui să rămână nemilitarizate este o încălcare evidentă a tratatelor şi convenţiilor internaţionale. Nu concordă cu relaţiile de prietenie şi de bună vecinătate şi trebuie să înceteze. Aştept să fie luate măsurile necesare. Pe de altă parte, este cunoscut tuturor că Turcia este decisă să-şi protejeze drepturile şi interesele care decurg din dreptul internaţional", a declarat Akar, susţinând că Turcia respectă mereu tratatele internaţionale! "Suntem în favoarea relaţiilor de bună vecinătate. Aşteptăm un comportament similar din partea tuturor vecinilor noştri", a transmis el.

Săgeţi din partea lui Akar cu privire la sistemele S-300 ale Greciei

În acelaşi timp, Akar a afirmat că Ankara încearcă să rezolve prin mijloace paşnice şi dialog problemele din estul Mediteranei şi Cipru. El a aruncat săgeţi cu privire la reacţiile SUA şi ale NATO faţă de cumpărarea de către Turcia de la Rusia a sistemelor de apărare antirachetă S-400, în timp ce Grecia deţine sisteme S-300. "Sistemul de apărare aeriană S-400 este o măsură pentru protejarea ţării noastre de ameninţări aviatice şi cu rachete. După cum se ştie, Grecia şi alţi câţiva aliaţii de-ai noştri din NATO dispun de sisteme de apărare aeriană S-300. Respectăm deciziile acestor ţări în această privinţă. Ca aliat al NATO, Turcia îşi îndeplineşte toate obligaţiile sale în regiune şi continuă să contribuie la pacea mondială", a declarat Akar.