Candidații stângii aflate la putere și cei ai dreptei aflate în opoziție au obținut rezultate apropiate duminică seară la alegerile prezidențiale din Macedonia de Nord, anunțând pentru 5 mai un al doilea tur foarte strâns, conform AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După numărarea a două treimi dintre buletinele de vot, candidatul sprijinit de social-democrați (SDSM), Stevo Pendarovski, o devansează ușor (42,66%) pe candidata dreptei Gordana Siljanovska-Davkova (41.35%), în aceste alegeri marcate de absenteism.

Conform ultimelor cifre furnizate de comisia electorală, aproximativ patrudin zece alegători au mers la vot, ceamai mică rată de participare la un scrutin prezidențial de la obținerea independenței față de fosta Republică Iugoslavă.

Reprezentantul minorității albaneze, Blerim Reka, a obținut 11,81% în conformitate cu aceste rezultate preliminare, aproape 5% dintre buletinele de vot fiind nule sauneștampilate.

Susținătorii candidatului albanez ar putea totuși să joace un rol decisiv în turul al doilea, atât pentru a desemna câștigătorul, cât și pentru a trece de pragul participării de 40%. Dacă nu vafi atins, alegerile nu vor fi validate.