Un american și partenera sa de viață riscă pedeapsa cu moartea, asta după ce au locuit într-o casă în largul plajei din Phucket, Thailanda. Autoritățiile thailandeze îi acuză pe cei doi că amenință suveranitatea țării, ceea ce se pedepește cu moartea, conform BBC.

Casa cuplului tailandezFoto: Captura YouTube

Chad Elwartowski și prietena sa thailandeză, Nadia Supranee Thepedet, locuiau într-o casă situată pe o platformă de 20 m înălțime, la 19 kilometri de plaja din Phucket. Elwartowski susține că distanța dintre casa sa și coastă este de 20 de kilometri și deci se află în afara țării, astfel încât cei doi nu pot fi acuzați și nu pot răspunde în fața legilor thailandeze.

„Prin faptul că susțin că au o casă plutitoare, că folosesc mijloace de comunicare socială prin care încearcă să vândă casa, ei afirmă totodată că locuința lor nu se află sub suveranitatea niciunei țări, ceea ce nu este adevărat. Și acest lucru ar putea determina alți oameni să înțeleagă greșit și este amenințător pentru securitatea națională ", a spus colonelul Kataporn Kumthieng, șeful biroului de imigrație al Phuket.

În momentul actual, cuplul nu poate fi găsit de autorități, însă dacă vor fi reperați cei doi riscă închisoare pe viață sau chiar pedeapsa cu moartea. Bărbatului i-a fost între timp retrasă și viza și astfel se află ilegal în Thailanda.

Elwartowski a scris marți pe Facebook următorul mesaj: „Nadia și cu mine suntem încă în siguranță". Bărbatul a adăugat că nu știe dacă casa lor a fost distrusă sau nu: „Dacă este încă acolo sau nu, nu contează prea mult pentru mine, sunt mai preocupat de faptul că Nadia este îndepărtată de țara ei natală și de familie", conform CNN.

Chad Elwartowski a lucrat în trecut ca inginer de software pentru armata americană, înainte să devină investitor Bitcoin. Cuplul este adeptul mișcării numită „seasteading”, o mișcare care promovează construirea unor case navale, care să nu se încadrează în granițele vreunui teritoriu, astfel încât să fie scutiți de la plata taxelor și să nu răspundă vreunei legi. Cei doi fac de asemenea parte din grupul de antreprenori OceanBuilders care se ocupă cu construirea unor astfel de case. De altfel, grupul le-a luat apărarea și a declarat că cei doi nu și-ar fi construit casa, ci erau doar chiriași.

Mișcarea „seasteading" a început în anul 2008 în California. Ea se asemănă cu fenomenul micronațiilor, care sunt state autodeclarate, nerecunoscute de guverne. Unul dintre cele mai cunoscute este Sealand, care este situat pe o platformă depărtată de țărm în Marea Nordului. Are propriul drapel, monedă și chiar și propria echipă de fotbal.