Față în față pentru prima dată, cei doi rivali în alegerile prezidențiale din Ucraina, actorul de comedie Volodimir Zelenski și președintele Petro Poroșenko, s-au jignit vineri reciproc într-o dezbatere pe cel mai mare stadion din țară, stadionul Olimpic, cu două zile înainte de al doilea tur al alegerilor, relatează AFP.

Porosenko si ZelenskiFoto: Captura YouTube

Cu două zile înainte de al doilea tur de scrutin, actorul de 41 de ani, un novice în politică, și președintele în funcție Petro Poroșenko s-au înfruntat în fața a mii de spectatori pe Stadionul Olimpic.

”Cum se face că Ucraina, una dintre cele mai sărace țări, este condusă de cel mai bogat președinte din istorie?”, i- a spus Zelensky oponentului său, fost om de afaceri care a făcut o avere din dulciuri și care este acuzat eșuat în fața lupte anticorupție.

”De câți bani mai ai nevoie pentru a fi de ajuns?”, a mai spus Zelenski.

”Vedem o incompetență totală”, a replicat Petro Poroșenko. De asemenea, Poroșenko a spus că nu știe cum Zelenski va ocupa funcția de președinte, pentru că postul necesită experiență internațională și curaj.

”Putin visează la un președinte slab, nepregătit. Cu cât președintele ucrainean este mai slab, cu atât președintele rus este mai puternic”, a insistat Poroșenko în dezbaterea cu Zelenski.

Organizată în ultimele ore ale campaniei oficiale, întâlnirea este ultima șansă a președintelui Poroșenko de a încerca să combată diferența aproape abisală între el și actorul de comedie, creditat cu peste 70 la sută din intențiile de vot, potrivit ultimelor sondaje.

După ce a pus în lumină riscurile pe care le presupune plonjarea în necunoscut, el a încercat să scoată în evidență experiența militară, diplomatică și politică acumulată.

Un sondaj dat publicității joi și realizat de firma de cercetare sociologică Reiting îl cota pe Zelenski cu 57,9% dintre voturi, iar pe actualul președinte cu 21,7% dintre voturi.

Sondajul a fost realizat pe 3.000 de votanți din toate regiunile, cu excepția Crimeei.

În sondajul anterior, făcut de Reitind între 5 și 10 aprilie, Zelenski avea 61% dintre intențiile de vot, iar Poroșenko 24 de procente. Zelenski a câștigat de aproape două ori mai multe voturi în turul 1.