Fostul vicepreședinte american Joe Biden, favorit în sondajele democrate, în ciuda polemicilor legate de gesturi de afecțiune considerate uneori prea marcante, se va lansa oficial în cursa pentru Casa Albă săptămâna viitoare, scrie vineri presa americană, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai degrabă centrist și în continuare foarte popular, fostul număr 2 al lui Barack Obama își va anunța candidatura într-o înregistrare video miercuri, potrivit The Atlantic. Echipa sa dezbate încă "momentul exact al anunțului" care va avea loc săptămâna viitoare, arată televiziunea NBC news.

Joe Biden domină sondajele în rândul candidaților pentru investitura democrată, cu 30% din voturi, potrivit previziunilor medii stabilite de site-ul RealClearPolitics, față de 22,5% pentru senatorul Bernie Sanders, mult în fața celorlalți candidați.

Vârsta sa - la 76 de ani în prezent, va fi cel mai bătrân președinte al Statelor Unite dacă va câștiga - și recentele scandaluri cu latură sexistă îi umbresc însă candidatura.

Mai multe femei l-au acuzat de gesturi de afecțiune prea marcante: sărutări pe cap, mâini pe umeri - fostul senator este cunoscut pentru aceste gesturi demonstrative dar, după polemică, a promis că va fi mai "mai atent", fără însă să-și ceară scuze.

Acest democrat moderat rămâne însă foarte popular, în special în două grupuri de alegători considerate esențiale pentru prezidențialele din noiembrie 2020: muncitorii albi, care au votat parțial pentru Donald Trump în 2016, și alegătorii negri.

El contează pe progresistul Bernie Sanders pentru a atrage o bună parte din voturile de stânga, potrivit The Atlantic.

Mai mulți candidați din faimosul fost bazin industrial "Midwest" ar putea însă să-i creeze probleme, în special fenomenul startului campaniei Pete Buttigieg, primarul din South Bend, în Indiana (6%).