Raportul procurorului special Robert Mueller despre ancheta sa privind rolul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 a furnizat detalii ample despre eforturile președintelui Donald Trump de a împiedica demersul, oferind democraților muniție din plin împotriva republicanilor, dar nu există consens asupra modului de utilizare a acesteia, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul de 448 de pagini al lui Mueller, produsul unei anchete de 22 de luni, a construit un amplu caz asupra faptului că Trump a obstrucționat justiția, dar nu a reușit să concluzioneze că a comis o infracțiune, deși nici nu l-a exonerat.

Mueller a notat că Congresul are puterea de a soluționa dacă Trump a încălcat sau nu legea, iar democrații au promis rapid că vor merge mai departe cu anchetarea președintelui.

Dar liderii partidului au minimizat discuțiile unei puneri sub acuzare cu doar 18 luni înainte de alegerile prezidențiale din 2020, chiar dacă unii dintre membrii proeminenți ai aripei progresiste a partidului, cea mai notabilă fiind Alexandria Ocasio-Cortez, au promis să forțeze ideea.

”Mulți știu că nu am nicio plăcere în a discuta punerea sub acuzare. Nu mi-am făcut campania pe ea și rar discut de ea spontan”, a scris ea pe Twitter, continuând ”Dar raportul pune asta în mod fățiș la ușa noastră”.

”Nu văd un motiv pentru ca noi să abdicăm de la responsabilitatea mandatată constituțional de a investiga”, a mai scris ea.

Doug Collins, republican de top din Comisia Juridică a Camerei Reprezentanților, a scris pe Twitter: ”Pare să fie o confuzie... Asta nu este o problemă de interpretare juridică, e vorba de înțelegerea textului. Raportul spune că Congresul ar trebui să investigheze obstrucționarea acum. Spune că Congresul poate face legi despre obstrucționare sub Articolul 1 din Constituție”.

Multe dintre constatările raportului cu siguranță vor fi repetate în campanie, în timp ce democrații fac din acestea argumente împotriva realegerii lui Trump, deși candidații democrați la alegerile prezidențiale au fost precauți când raportul a fost făcut public.

Raportul lui Mueller a remarcat ”numeroase legături” între guvernul rus și campania lui Trump și a spus că echipa de campanie a lui Trump ”se aștepta să beneficieze de informațiile furate și făcute publice prin eforturile Rusiei”, referindu-se la e-mailurile sparte ale democraților.

Dar Mueller, fost director FBI, a concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a stabili că campania lui Trump s-a angajat într-o ”conspirație ilegală” cu Moscova.

După publicarea raportului, Trump părea să aibă o dispoziție de sărbătoare. Trump, care a descris mult timp investigația lui Mueller drept o ”vânătoare de vrăjitoare”, a declarat joi noapte: ”Jocul s-a încheiat, oameni buni, acum înapoi la muncă”.

Raportul, cu câteva porțiuni blurate pentru a proteja informații sensibile, a dezvăluit detalii despre modul în care Trump a încercat să forțeze înlăturarea lui Mueller, că a dirijat membri ai administrației sale că să garanteze în mod public vinovăția sa, precum și că a încercat să împiedice pe un fost consilier să coopereze cu procurorul special.

”Eforturile președintelui de a influența ancheta au fost în mare parte fără succes, dar asta în mare parte pentru că persoanele care îl înconjoară pe președinte au refuzat să execute ordinele sau să accepte cererile lui”, arată raportul.

Raportul mai arată că atunci când fostul procuror general Jeff Sessions i-a spus lui Trump , în mai 2017, că Departamentul de Justiție numește un procuror special pentru a ancheta acuzațiile de coluziune cu Rusia, președintele s-a prăbușit în scaun și a spus: Dumnezeule! Ese teribil. Este sfârșitul președinției mele. Sunt terminat”.

Punerea sub acuzare, puțin posibilă

Orice efort de punere sub acuzare ar începe în Camera Reprezentanților, condusă de democrați, însă îndepărtarea lui Trump presupune și sprijinul Senatului, condus de republicani, ceea ce este un rezultat puțin probabil.

Președintele democrat al Comisiei Juridice din Cameră, Jerrold Nadler, a declarat că va emite citații pentru a obține raportul lui Mueller și pentru a-l chema pe Mueller să dea declarații în fața Comisiei.

Nadler a spus că Mueller a scris raportul cu intenția să furnizeze Congresului o foaie de parcurs pentru acțiuni viitoare, dar congresmanul a spus că este prea devreme să se vorbească despre o punere sub acuzare.

”Pe baza a ceea ce am văzut până acum, nu merită punerea sub acuzare în acest moment. Sincer, sunt alegeri pe 18 luni, iar poporul american va judeca”, a spus liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer.