Noul președinte al Ucrainei ar putea recâștiga controlul asupra estului țării controlată de separatiști în câteva luni și să obțină combustibil ieftin și investiții majore din partea Rusiei, dacă încheie un acord cu Moscova, a spus cel mai apropiat aliat al Kremlinului la Kiev, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viktor Medvedchuk, o figură importantă a politicii pro-ruse din Ucraina, a subliniat posibilitatea într-un interviu înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică din Ucraina, unde sondajele de opinie îl dau pe Volodimir Zelenski, un novice în politică, drept câștigător.

Acesta a spus că Kremlinul este nerăbdător să afle mai multe despre Zelenski, un actor de comedie de 41 de ani care nu are niciun fel de experiență politică, pentru a înțelege dacă este cineva cu care pot încheia un acord, ceea ce nu s-a putut face cu președintele în funcție Petro Poroșenko, pe care sondajele îl dau învins de Zelenski.

”La Moscova nu există așteptări”, a spus el. ”Vor să vadă ce se întâmplă după aceea, cine va fi în anturajul său (al lui Zelenski), ce va face și cu cine”, a spus Medvedchuk.

Cetățean ucrainean, Medvedchuk nu reprezintă Rusia, dar cuvintele sale au greutate datorită prietenii apropiate cu președintele Vladimir Putin și pentru rolul său de intermediar între cele două națiuni.

Medvedchuk a spus că îl știe pe Putin de 19 ani, că liderul Rusiei nașul fiicei sale și că a avut discuții cu Putin la Moscova acum două săptămâni.

Când a fost întrebat de sfatul lui Medvedchuk pentru noul președinte al Ucrainei, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Putin, a spus că îl respectă foarte mult pe Medvedchuk, că este ”foarte activ” și ”important” când vine vorba de munca sa umanitară și aceea de intermediar între Moscova și Kiev.

Peskov a mai spus că Ucraina nu trebuie să încheie un acord specific cu Putin sau cu Moscova, dar este nevoie ca țara să facă pași spre construirea unei ”relații mutuale benefice” cu Rusia.

Kremlinul s-a pronunțat împotriva ”partidului războiului”, referindu-se la partidul actualului președinte Petro Poroșenko, întrezărindu-se o preferință pentru Zelenski, fără a comenta ceva direct.

”Desigur că nu vrem să vedem partidul războiului la comandă în Ucraina ci un partid care caută o soluționare treptată și reală a situației din sud-estul Ucrainei pe baza acordurilor existente”, declara acum aproximativ jumătate de lună purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în contextul în care armata ucraineană și separatiștii pro-ruși se luptă de cinci ani în estul Ucrainei.

Conflictul a făcut ca aproape 13.000 de persoane să își piardă viața și continuă să facă ravagii în ciuda scăderii intensității de la semnarea acordului de la Minsk în 2015.

Partizan al unei orientări pro-occidentale, Zelenski, care se află pe prima poziție după primul tur al alegerilor, a spus că este în favoarea unor negocieri cu Rusia pentru a rezolva conflictul.

”Dacă mă întâlnesc cu domnul Putin, îl voi întreba ce compensație este dispus să plătească pentru teritoriile luate de la noi și pentru că i-a sprijinit pe cei care au participat la escaladarea conflictului în Crimeea și Donbas”, spunea Zelenski la sfârșitul lunii martie.

Spre deosebire de el, președintele Petro Poroșenko a construit un zid în fața lui Vladimir Putin după ce a adus țara mai aproape de vest.

Favoritul alegerilor prezidențiale din Ucraina, actorul de comedie Volodimir Zelenski, și rivalul său, președintele Petro Poroșenko, vor participa vineri la o dezbatere pe cel mai mare stadion al țării, în Kiev, înainte cu două zile de al doilea tur de scrutin.