O înregistrare video, intens distribuită în ultimele 24 de ore, pretinde să prezinte o persoană care nu ar fi muncitor, pe schelele de la Notre-Dame, cu puțin timp înainte de incendiu, și care provoacă cel puțin o scânteie. Comentariile la acest video lasă să se înțeleagă că această persoană ar fi declanșat incendiul. AFP a verificat imaginile și a concluzionat că sunt într-adevăr reale, sunt filmate cu un webcam cu cel puțin o oră și jumătate înainte de incendiu, dar nu dovedesc nimic sigur.

Punct luminos pe Catedrala Notr-DameFoto: Captura webcam

Divizia de fact-check a agenției internaționale de știri a analizat cum a apărut videoclipul și dacă imaginile ar fi putut fi trucate.

Contrul Twitter @tipsypianobar a difuzat în noaptea de miercuri spre joi mai multe înregistrări video în care o persoană este văzută pe acoperișul - acum distrus - al catedralei, la ora 17h05, deci cu o oră și jumătate înainte de începutul incendiului. Această persoană ar fi creat "două flashuri luminoase sau două scântei”. Această persoană nu avea vestă de securitate și nu ar fost un muncitor.

Înregistrarea a fost difuzată pe Twitter și de Damien Rieu, unul dintre liderii mișcării identitare franceze.

Cum a regăsit AFP înregistrarea video

Pe contul său, @tipsypianobar spune că sursa este site-ul viewsurf.com la 17,05.

Viewsurf difuzează un extras de un minut din webcam-ul îndreptat spre Notre-Dame la fiecare oră. AFP a contactat viewsurf.com pentru a obține înregistrarea de luni, ora 17,05. Dar un oficial care a răspuns a refuzat transmiterea înregistrării.

AFP a reușită însă să găsească acest video pe internet.

În navigatorul Google Chrome, cu un clic dreapta pe video se ajunge la "inspectează", unde Chrome afișează codul paginii cu linkuri către video.

URL-ul video-ului din 17 aprilie, 00,05, ultima disponibilă online, se termina cu: "1555452308.mp4". AFP a prezumat că această cifră corespunde cu secundele și a scăzut 31 de ore, înregistrarea video în cauză fiind capturată în 15 aprilie la 17,05.

Rescriind noul URL,

https://filmssite.viewsurf.com/paris02/11/22/media_1555340708.mp4

site-ul transmite "eroare 404", respectiv pagina nu mai există.

Dar site-ul WaybackMachine, instalat pe browser, afișează o alertă potrivit căreia există "o versiune arhivată" a acestei pagini.

Printr-un click se ajunge la înregistrarea video.

În această înregistrare, acum de înaltă calitate, este văzută o persoană pe schelele din jurul săgeții, acum prăbușite.

În mai multe rânduri, în această înregistrare de un minut, pot fi văzute mai multe flash-uri, care pot fi străluciri, scântei, reflecții etc.

Nu este posibil să stabilești despre ce este vorba, dar AFP spune că mai multe elemente conduc la ideea că aceste puncte luminoase nu sunt originea incendiului care a devastat acoperișul catedralei gotice:

  • Punctele luminoase apar cu cel puțin 1 și 20 de minute înaintea primei alerte de incendiu. Luni, la ora 18,20, o primă alertă este dată la Notre-Dame "dar niciun început de incendiu nu a fost constatat", a spus procurorul Parisului Rémy Heitz. 20 de minute mai târziu, după o nouă alertă, focul a fost reperat.
  • Incendiul s-a declanșat la nivelul șarpantei, lungă de peste 100 de metri. În această înregistrare video, punctele luminoase sunt situate în partea superioară a schelei.
  • Webcam-ul care a înregistrat imaginile este situat pe Turnul Montparnasse, la circa 2,35 km distanță de Notre-Dame, potrivit Google Maps: nu pare posibilă, deci, distingerea, în plină zi, a flamei distincte a unei scântei la această distanță.
  • Cei de la Checknews au putut observa în înregistrările video precedente din acea după-amiază, la 15,05 și la 16,05, la care AFP nu a avut acces, flash-uri comparabile.

Cum se lucra pe șantier

AFP a contactat compania care a lucrat până luni pe schele, Le Bras Frères, care a exclus "orice responsabilitate" în incendiu dar nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, citat miercuri de AFP, nu au existat lucrări la cald pe schele iar luni nu a fost efectuată nicio lucrare de sudură.

"Când pleci de pe șantier, trebuie întrerupt total curentul, trebuie deconectat șantierul, închisă ușa cu cheia și predată la sacristia catedralei, lucruri care au fost făcute și notate în agende", a asigurat acest purtător de cuvânt.

"Ultimul (salariat) a părăsit locul la 17,50 (deci cu o oră înainte de declanșarea incendiului) și primul la 17,20", coborând cu "două ascensoare care deserveau schelele", a argumentat el.

Este deci posibil care la ora 17,05 unul dintre angajații companiei să fie prezent pe schele.

O persoană care nu lucra la catedrală?

Unul dintre tweet-urile legate de subiect spune că persoana suspectă nu purta ținuta de șantier, precum o vestă galbenă, deci nu putea fi vorba de un angajat care lucra pe șantier.

Pe lângă faptul că este dificil de observat aceste lucruri la o astfel de distanță, se pot observa, în această înregistrare video filmată de AFP în 11 aprilie, muncitori pe șantierul Notre-Dame care purtau o cască albă, dar haine închise la culoare, fără vestă galbenă.

Concluzia fact-check-ului derulat de AFP: înregistrarea video nu aduce nicio dovadă că persoana care se afla pe schele nu făcea parte din personalul șantierului.