Tensiunile dintre populiștii de la putere în Italia cresc vineri la cote și mai înalte, liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, acuzându-și partenerul de coaliție, Liga, că amenință să dărâme guvernul din cauza anchetei privind corupția care îl vizează pe consilierului economic al vicepremierului Matteo Salvini, Armando Siri, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Coaliția se confruntă cu tensiuni majore după ce Armando Siri, subsecretar la Ministerul Infrastructurii și Transporturilor, este suspectat că a primit mită 30.000 de euro pentru a încerca să introducă un amendament în perspectivele economice ale Guvernului și care ar fi favorizat oameni de afaceri din industria energiei regenerabile, a relatat agenția de presă Ansa.

El a negat acuzațiile, dar liderul M5S, Luigi Di Maio, a scris pe Facebook că grupul său l-a blocat pe Siri din a introduce măsuri „controversate” în trecut și a cerut Ligii să rezolve problema într-un mod rezonabil.

”Chiar și astăzi Liga amenință să distrugă guvernul... Sunt cu adevărat uimit”, a adăugat liderul M5S.

Ancheta a declanșat noi dispute între Liga lui Salvini și Mișcarea Cinci Stele a lui Luigi Di Maio, care și-a axat campania pe lupta împotriva corupției politice. Danilo Toninelli, ministrul Transporturilor și Infrastructurii din partea M5S, a anunțat că suspendă mandatul lui Siri în așteptarea clarificării anchetei.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, a declarat reporterilor, în timpul unei vizite în Calabria, că acuzațiile sunt "absurde".

"Îl cunosc, îl respect, nu am îndoieli, pe lângă aceasta vorbim despre ceva care nici măcar nu s-a concretizat" în programul economic, a mai spus acesta, citat de Ansa.

Liga a publicat o declarație în care își exprimă "deplina încredere" în subsecretarul Siri și spune că acesta a acționat corect. "Speranța este că ancheta va fi rapidă, astfel încât să nu rămână vreo îndoială."

Di Maio i-a cerut lui Siri să demisioneze dacă acuzațiile sunt dovedite. "Un subsecretar investigat pentru evenimente ce au legătură cu Mafia este ceva serios".

Salvini a replicat că nu a cerut niciodată politicienilor din M5S, inclusiv primarului Romei, Virginia Raggi, și altor parlamentari, să demisioneze atunci când au fost vizați de acuzații de corupție.

Ansa a relatat că ancheta a fost demarată în capitala siciliană Palermo și s-a concentrat asupra unui om de afaceri care ar fi avut legături cu Mafia.

Siri este suspectat că a primit mită de la un profesor universitar care a elaborat programul în domeniul energiei al Ligii, dar nu știa despre legăturile dintre cei doi bărbați, a adăugat Ansa.

Liderii populiști ai Italiei s-au confruntat public în primul an de guvernare în repetate rânduri, având viziuni diferite în mai multe probleme, de la despăgubirea deponenților care și-au pierdut economiile în urma falimentului unor bănci până la proiectul căii ferate de mare viteză TAV.