Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) plănuiește să ofere acces forței de muncă străine în Japonia, în cadrul unui program nou de acordare a vizei, pentru curățarea centralei nucleare de la Fukushima, scrie Reuters.

FukushimaFoto: Flickr

TEPCO a purtat discuții cu subcontractanții care lucrează în această locație pentru a se asigura că tot personalul de peste hotare înțelege procedurile de siguranță și posedă abilitățile lingivistice necesare, conform spuselor unei putătoare de cuvânt a companiei.

În jur de 4.000 de lucrători se află pe teren în fiecare zi.

TEPCO a fost criticată de ONU pentru posibila exploatare a celor care lucrează la procesul de dezafectare a centralei nucleare, care a fost avariată de cutremurul și tsunamiul din 2011.

O investigație condusă de Reuters în 2013 a dezvăluit numeroase abuzuri față de muncitori, legate de salariu și de condițiile de muncă.

Deși Japonia s-a opus de-a lungul timpului imigrației, este pregătită acum să primească mai mulți lucrători străini, sub o nouă lege care a intrat în vigoare luna aceasta. Legea permite unui număr de aproximativ 345.000 de muncitori să intre în țară, în următorii cinci ani, în 14 sectoare ale muncii diferite.

Guvernul japonez a estimat în 2016 suma necesară pentru acoperirea costurilor în procesul de decontaminare, aceasta ridicându-se la 192 de miliarde de dolari, undeva la 20% din bugetul anual al statului.