”Scena crimei" este în mare măsură distrusă în catedrală - și încă inaccesibilă până la asigurarea stabilizării clădirii. Însă acest lucru nu îi împiedică pe cei aproximativ cincizeci de anchetatori de la brigada criminalistică a poliției judiciare (PJ) din Paris să caute să înțeleagă cum a luat foc Notre-Dame, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ziarului "Le Monde", treizeci de lucrători de la companiile implicate în restaurarea tâmplăriei, agenții de securitate și angajații au fost deja audiați.

Trei ipoteze sunt încă pe masă: un act involuntar (gen neglijență), un accident tehnic (gen scurtcircuit), chiar și un sabotaj, deși niciun element nu susține această a treia pistă. Potrivit cotidianului "Le Parisien", focul ar fi cuprins baza Săgeții lângă care fusese instalat un eşafodaj electrificat cu ascensoare și iluminat cu neon.

Prudenţa este încă necesară, deoarece ancheta este abia la început.

Compania Le Bras Frères, care a montat schelele din jurul turnului, "a exclus" miercuri "orice responsabilitate" în incendiul care a devastat clădirea, explicând că procedurile de securitate au fost respectate.

"Când se pleacă de pe șantier trebuie întreruptă toată electricitatea, întrerupătorul de circuit, închisă ușa și cheile puse înapoi în sacristia catedralei, lucru care a fost făcut și notat în mod corespunzător în caiete", a asigurat purtătorul de cuvânt al companiei. "Ultimul om a plecat la ora 17:50 (cu o oră înainte de izbucnirea incendiului) și primul la ora 17.20", coborând "cu cele două ascensoare care deserveau schelele", a a detaliat el.

Totuşi, un lucru este sigur: a existat o primă alarmă de incendiu pe calculator la ora 18.20. Potrivit informațiilor furnizate de colegul său de la control, un ofițer de securitate de la catedrală s-a duc cu unul din ascensoare într-un loc în pod, unde nu era niciun incendiu. A doua alertă, o jumătate de oră mai târziu, l-a dus la locul potrivit, dar focul luase deja amploare.

Fără a putea examina minuţios clădirea, fotografii de la PJ erau la muncă marți dimineață. Drone vor fi, de asemenea, utilizate în anchetă.