Coreea de Nord a declarat joi că nu mai vrea să mai aibă de a face cu secretarul de Stat american Mike Pompeo și a cerut înlocuirea acestuia în negocieri cu o persoană mai matură, la doar câteva ore după anunțarea primului său test armat de la întreruperea negocierilor cu SUA, scrie Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr

Kwon Jong Gun, un oficial al ministerului de externe, a declarat pentru KCNA, principala agenție de știri din Coreea de Nord, că nimeni nu poate prezice situația din peninsulă dacă Statele Unite nu vor renunța la "cauza principală" care a obligat Coreea de Nord să dezvolte arme nucleare.

Declarația a venit la scurt timp după ce Coreea de Nord a anunțat că liderul său, Kim Jong Un, a supravegheat testul unei noi arme tactice, despre care KCNA a spus că are un "mod particular de a ghida zborul" și "un focos puternic".

Aceasta este prima dată când Nordul testează arme, după ce discuțiile din Vietnam dintre Kim și președintele american Donald Trump, de la sfârșitul lunii februarie, au eșuat în momentul în care Coreea de Nord a cerut ridicarea sancțiunilor, iar Statele Unite au solicitat ca Phenianul să renunțe la programul său nuclear.

KCNA nu a dat detalii cu privire la arma testată miercuri, dar "tactic" presupune mai degrabă o armă cu rază scurtă de acțiune și nu rachete balistice, percepute drept o amenințare pentru Statele Unite.

Potrivit KCNA, Kwon, însărcinat cu afacerile americane, a spus că summit-ul din Vietnam, al doilea summit între cei doi lideri, a arătat că discuțiile ar putea merge prost „ori de câte ori Pompeo își bagă nasul“.

Kwon a spus că Pompeo a făcut "remarci nesăbuite care au rănit demnitatea liderului nostru suprem", o referință, aparent, la caracterizarea lui Kim drept „tiran” în cadrul unei audieri care a avut loc săptămâna trecută în Congresul american.

Oficialii nord-coreeni cer o persoană care „este mai atentă și mai matură în comunicarea cu noi”.

Oficialii guvernului american nu au comentat apelul de a-l înlocui pe Pompeo.