Cei doisprezece apostoli și cei patru evangheliști monumentali care împodobeau acoperișul catedralei Notre-Dame au scăpat la limită de incendiu, ele fiind trimise săptămâna trecută lângă Périgueux pentru a fi restaurate, iar cocoșul, considerat distrus, a fost găsit în moloz, potrivit La Libre, citat de Rador.

Sageata Notre DameFoto: France 24

"Din păcate, cocoșul s-a topit", a subliniat marți dimineața Patrick Palem, fostul CEO, încă consilier la Socra, compania din Marsac-sur-l'Isle (Dordogne) însărcinată cu restaurarea celor 16 statui de aramă realizate prin metaloplastie, având culoarea verde-gri şi datând din secolul al XIX-lea, care fuseseră demontate joia trecută din jurul Săgeţii.

Cocoșul săgeții urma să fie dat jos în iunie pentru a li se alătura, la rândul său, în atelierele Socra (Restaurarea și conservarea operelor de artă și a monumentelor istorice).

Acest cocoș, tot din aramă, adăpostea, potrivit Bisericii, moaștele sfinţilor Geneviève și Denis, patronii Parisului, precum și un fragment din coroana de spini a lui Hristos, menite să-i protejeze pe parizieni.

Restaurarea celor șaisprezece statui "este momentan oprită și amânată, nu mai este prioritară", a declarat pentru AFP Patrick Palem, de 40 de ani specialist în restaurarea patrimoniului și acum consilier la Socra, compania pe care a vândut-o în luna octombrie a anului trecut.

Deocamdată, cei doisprezece apostoli se află într-un depozit, aliniaţi pe paleți de lemn, cu capetele odihnindu-se la picioarele lor, deoarece statuile au fost "decapitate" pentru a putea fi ridicate.

"Statuia a fost făcută de un atelier numit Monduit, care a creat şi Statuia Libertății din New York. Aceasta este tot din aramă metaloplastică şi fixată pe un cadru din oțel cu coloană vertebrală, ca şi noi. Adică, există o coloană vertebrală din oțel și o piele din cupru", explică dl.Palem aflat în faţa unuia dintre apostoli. Cei patru evangheliști sunt încă în cutiile lor de lemn.

Procesul de restaurare a statuilor a fost estimat de Socra la "aproximativ 400.000 de euro", potrivit d-lui Palem. "Dar prioritatea o reprezintă acum un proiect pe scară largă - reconstrucția și renovarea catedralei Notre-Dame -, care ar putea dura între 15 și 20 de ani, probabil, pentru un cost de câteva sute de milioane de euro", a estimat el.

Joia trecută, extragerea celor șaisprezece statui din jurul Săgeţii (turnul catedralei Notre-Dame) a dat naștere unei operațiuni spectaculoase cu elicoptere pe cerul Parisului.

Aceste lucrări au fost apoi transportate cu camionul până la atelierele Socra și urmau să-şi reia definitiv locul în 2022.

Ele au fost instalate în timpul reconstrucției săgeţii catedralei, desfășurată în 1859-1860 de către arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, care el însuși a fost reprezentat în catedrală ca Sfântul Thomas. Turnul original a fost construit în 1250, apoi demontat în anii 1786-1792.

Pentru Patrick Palem, "indiferent de calitatea reconstrucției și a renovării catedralei Notre-Dame, ea nu va mai fi niciodată la fel". "Notre-Dame - a spus el, foarte emoţionat, - este un elefant despre care se credea că nimic nu-l va putea doborî vreodată".