Benjamin Netanyahu a fost însărcinat miercuri de președintele Reuven Rivlin să formeze viitorul guvern israelian, după alegerile din 9 aprilie, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

"65 de deputați (din 120) v-au recomandat", a afirmat președintele, adresându-se premierului, după consultările cu liderii partidelor alese în noul Parlament.

"Este pentru a cincia oară când sunt însărcinat să formez guvernului Israelului. Nu există un privilegiu mai important în viața democratică", a răspuns Netanyahu.

Acesta are la dispoziție 28 de zile pentru a ajunge la o înțelegere cu partenerii săi, dar intervalul poate fi prelungit cu alte 14 zile.

Dacă reușește, Netanyahu, 69 de ani, figură dominantă a politicii israeliene, până la punctul de a părea imbatabil, va începe a cincilea său mandat.

La putere fără întrerupere din 2009 și de 13 ani în total, cu mandatul din 1996 - 1999, va doborî în iulie recordul de longevitate al lui David Ben Gurion, părintele fondator al statului Israel.

Procurorul general al Israelului a anunțat în februarie intenția de a-l pune sub acuzare pe Netanyahu pentru corupție, fraudă și abuz de încredere în trei dosare distincte. Netanyahu spune că este nevinovat.