Candidatul opoziției Ekrem Imamoglu a fost proclamat învingător în alegerile municipale din Istanbul de către autoritățile electorale, care i-au înmânat miercuri mandatul, a anunțat partidul său, citat de AFP.

ErdoganFoto: Captura YouTube

Imamoglu a primit acest document, eliberat de Înaltul comitet electoral (YSK), în ciuda unui recurs introdus cu o zi în urmă de partidul la putere al lui Recep Tayyip Erdogan și care cerea organizarea unui nou scrutin sub pretextul că cel din 31 martie a fost marcat de "iregularități".

Imamoglu, candidatul partidului de opoziție CHP (social-democrat), a fost aclamat de zeci de partizani când a sosit la birourile YSK în complexul care adăpostește palatul Justiției din Istanbul.

"Ekrem Imamoglu a obținut mandatul său. Îl vom prezenta când vom ajunge cu toții la sediul primăriei", a spus deputatul CHP Engin Altay, de la unul din balcoanele palatului Justiției.

Partidul președintelui Erdogan a depus oficial marți un recurs pentru a cere organizarea unui nou scrutin la Istanbul. AKP a afirmat că a furnizat YSK "trei valize pline cu documente" în sprijinul acestor acuzații.

Acest recurs extraordinar intervine la peste două săptămâni după scrutin.

Potrivit rezultatelor provizorii ale alegerilor municipale, AKP a ieșit pe primul loc la scară națională, dar a suferit înfrângeri zdrobitoare pierzând capitala Ankara și cel mai mare oraș al țării, Istanbul, pe fondul recesiunii economice.

Partidul prezidențial a depus mai multe recursuri la YSK, care a procedat la o renumărare parțială, în majoritate pentru circa 300.000 de voturi contabilizate drept nule.

Marți seara, renumărarea a fost finalizată în disputatul district al Istanbulului Maltepe, confirmând victoria lui Imamoglu cu 13.500 voturi în plus față de rivalul său, potrivit CHP.