Serviciul de securitate ucrainean SBU a anunțat miercuri că a capturat un comando al serviciului de informații militare rus ce a încercat să omoare, în Kiev, un spion militar ucrainean, scrie Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tentativa de asasinat vine în contextul în care conflictul cu Rusia este o temă majoră în Ucraina înaintea alegerilor prezidențiale de duminică.

Vasyl Hrytsak, șeful SBU, principalul serviciu de informații ucrainean, a declarat într-o conferință de presă, la Kiev, că șapte membri ai comandoului rus au fost arestați și acuzați iar o a opta persoană a fost ridicată miercuri dimineață.

Doi dintre membrii grupului sunt cetățeni ruși, a declarat procurorul militar ucrainean Anatoly Matios, descriind-i ca ofițeri ai agenției de informații militare ruse GRU. Ceilalți șase au cetățenie ucraineană. GRU-ul din Rusia nu a comentat până acum acuzațiile.

"Persoanele arestate au fost implicate în încercarea de asasinare a unui angajat al serviciului de informații al Ministerului Apărării al Ucrainei (...), la Kiev, în aprilie", a declarat Matios, adăugând că echipa trimisă de GRU a plasat o bombă sub mașina spionului militar ucrainean, dar dispozitivul s-a declanșat prematur, rănind-ul grav pe unul dintre acuzați.

SBU a dat publicității un videoclip al incidentului, în care se vede cum cineva pune o bombă sub mașină înainte explozie. Un al clip prezintă un bărbat pe un pat de spital, fără o parte a brațului drept, cu mențiunea că este vorba de un rus născut la Moscova.