Reprezentanții mai multor instituții și organizații de presă din Ucraina, reuniţi într-o mişcare media formată din zeci de jurnalişti, îi solicită actorului de comedie și candidatului pentru funcția de președinte Volodimir Zelenski să organizeze o conferință de presă până pe data de 18 aprilie, în condiţiile în care, până în prezent, acesta nu a participat la nicio dezbatere pe teme electorale, scrie Ukrinform, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vă solicităm să respectaţi jurnaliștii și societatea civilă, care au reprezentat motorul tuturor reformelor din țară după Revoluția Demnității. Vă cerem să nu moșteniți practicile negative de ignorare a solicitărilor venite din partea presei și să organizaţi o conferință de presă pentru mass-media înainte de data oficială a dezbaterii naţionale (nu mai târziu de 18 aprilie), pentru a asigura un dialog cu reprezentanții mass-media și cu ucrainenii" - se arată în apelul adresat de jurnalişti candidatului Zelenski.

Aceştia atrag atenţia că, pe parcursul campaniei electorale, Volodimir Zelenski a publicat zeci de înregistrări video, care au devenit surse de informare şi a acordat interviuri unor "surse media selectate" chiar înainte de primul tur de scrutin, însă, în ultimele săptămâni, candidatul evită comunicarea directă cu jurnaliștii din Ucraina.

"Datoria noastră profesională, în calitate de jurnaliști, este să transmitem cetățenilor informații importante complete şi la timp. Dar, din moment ce dumneavoastră ne ignorați solicitările de a ne acorda interviuri, noi nu ne putem îndeplini pe deplin atribuţiile încredințate de societate. Comunitatea media şi societatea civilă au o serie de întrebări cu privire la viziunea dumneavoastră faţă de dezvoltarea țării, precum și în ceea ce priveşte deschiderea și disponibilitatea dumneavoastră de a avea responsabilitate faţă de societatea care vă alege. Cititorii, telespectatorii și ascultătorii noştri, de asemenea, ne adresează întrebări cărora nu le putem răspunde, fiindcă nu am comunicat niciodată direct cu dumneavoastră" - mai subliniază jurnaliştii în apelul adresat lui Volodimir Zelenski.

Programul electoral al lui Zelenski nu conţine niciun cuvânt despre UE - atrage atenţia un demnitar de la Kiev

Programul electoral al candidatului la funcția de președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski nu conţine nici măcar o mențiune referitoare la Uniunea Europeană - susţine vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, Ivanna Klimpuş-Ţinţadze. Potrivit demnitarului, referirea la spațiul aerian comun între Ucraina și UE este singurul aspect din programul electoral al lui Zelenski ce poate fi asociat cu Uniunea Europeană.

"Există o singură menţiune, cea despre cerul liber. Atât" - a subliniat vicepremierul ucrainean. În plus, potrivit Ivannei Klimpuş-Ţinţadze, în ceea ce privește aspiraţiile Kievului de a intra în Alianța Nord-Atlantică, programul lui Volodimir Zelenski prevede că aderarea ar urma să fie decisă prin referendum. Zelenski mai propune o creștere a salariilor militarilor "în conformitate cu standardele NATO".

"Dar nu există un standard NATO cu privire la salariile militarilor. Aceasta este o chestiune absolut populistă care ar trebui să placă oamenilor" - a remarcat oficialul ucrainean. Rezultatele unui recent sondaj de opinie realizat de compania ucraineană Rating arată că actorul de comedie Volodimir Zelenski are cele mai mari şanse să câştige cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, programat pentru 21 aprilie 2019.

Potrivit sondajului, în turul doi de scrutin, Zelenski ar fi votat de 51% dintre ucraineni, în timp ce 21% l-ar vota pe preşedintele în exerciţiu, Petro Poroşenko. 18% dintre persoanele chestionate au declarat că încă nu ştiu pe cine vor vota în turul doi, iar 10% nu intenţionează să meargă la vot. În primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, Volodimir Zelenski a obţinut 30,24% din voturi (5.713.825 de alegători), iar Petro Poroşenko - 15,95% (3.14.523 de voturi). Turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina va avea loc pe 21 aprilie 2019, ucrainenii urmând să aleagă între Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko.