Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat miercuri că guvernul nu va iniția o propunere în ceea ce privește introducerea impozitului asupra câștigurilor de capital (CGT), din cauza lipsei de consens și a exclus implementarea unei taxe de acest gen în perioada mandatului său, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia este surprinzătoare deoarece este contrară poziției pe care partidul lui Ardern a adoptat-o, pentru mai mult de o decadă. Partidul Laburist a condus o campanie de introducere a acestei taxe, cu scopul de a asigura echitatea.

"Toate partidele din guvern au intrat în această dezbatere cu perspective diferite și, după întregi discuții, nu am reușit să ajungem la un consens", a spus Ardern.

"Deși am crezut în taxa pe câștigurile de capital, este clar că mulți cetățeni ai Noii Zeelande nu cred. De aceea, exclud o astfel de taxă în perioada mandatului meu."

Acest impozit ar fi acoperit bunuri precum proprietățile rezidențiale închiriate, pâmânturile și clădirile, activele unei întreprinderi, bunurile necorporale și acțiunile.

Ardern a promis în 2017 că va aloca mai mulți bani pentru serviciile sociale și va lupta împotriva inegalității economice. Guvernul condus de ea a ridicat salariul minim pe economie și a crescut beneficiile pentru familiile sărace, dar îndrederea mediului de afaceri este în scădere.