Raportul unui grup de experți americani atrage atenția asupra unor imagini din satelit înregistrate în 12 aprilie, care arată semne de activitate în principalul amplasament nuclear nord-coreean, ar putea fi asociate cu reprocesarea materialului nuclear în scopul producerii unei bombe, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orice activitate nouă de reprocesare ar scoate și mai mult în evidență eșecul summitului de la Hanoi, din februarie, care a avut ca temă denuclearizarea Coreei de Nord.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington a declarat că imaginile complexului nuclear Yongbyon înregistrate pe 12 aprilie arată prezența a cinci automotoare specializate în apropierea instalației de îmbogățire a uraniului și a laboratorului de radiochimie. Centrul a afirmat că acestea ar putea indica transferul de material radioactiv.

"În trecut, aceste automotoare specializate par să fi fost asociate cu transportul materialului radioactiv sau cu reprocesarea acestuia", a anunțat un reporter.

"Activitatea curentă, împreună cu configurația lor, nu scot din calcul posibilitatea unei acțiuni de acest gen."

Jenny Town, expert în studiile legate de Coreea de Nord și membru al grupului de la Stimson Center, a afirmat că, dacă o activitate de reprocesare are loc, ar reprezenta o turnură importantă, având în vedere discuțiile din trecut dintre SUA și Coreea de Nord.

Deși liderul coreean a suspendat testele nucleare în 2017, autoritățile americane susțin că statul a continuat să producă material fisionabil, care poate fi procesat pentru producerea unor bombe.