Într-un raport consacrat economiei chineze, OCDE se alarmează de îndatorarea excesivă a sectorului privat pe care măsurile de relansare ar putea-o spori. Datoria publică ar putea să derapeze dacă statul vine în ajutorul colectivităţilor locale foarte îndatorate, potrivit Rador care citează Les Echos.

HotNews.roFoto: Hotnews

Companiile chineze sunt prea îndatorate. Într-un raport consacrat economiei chineze publicat marţi, Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică (OCDE) constată într-adevăr că "datoria întreprinderilor este mai mare decât este în alte mari economii". "Rata de îndatorare a întreprinderilor se ridică la 155% din produsul intern brut (PIB), este una din cele mai mari din lume", constată secretarul general adjunct al Organizaţiei, Ludger Schuknecht.

Este o "provocare majoră" pentru o economie deja slăbită de războiul comercial cu Washingtonul. Pentru a nu aranja lucrurile, relansarea făcută pentru a lupta împotriva încetinirii economice "riscă să amplifice şi mai mult datoria sectorului companiilor şi, mai general, să răstoarne progresele realizate în materie de scădere a datoriei". În afara unei relansări bugetare şi a unei creşteri a investiţiilor în infrastructură, Beijingul a simplificat regulile de acordare de credite de către sistemul bancar. Băncile sunt acum încurajate să acorde mai multe credite.

Risc pentru datoria publică

Investiţiile în infrastructură ar putea stimula creşterea, recunoaşte OCDE. Dar aceste investiţii ar putea spori dezechilibrele şi ar putea fi prost conduse. "Alocarea capitalului nu a fost întotdeauna optimă, marcată ba de supra-investiţii în mici aeroporturi, de exemplu, ba în investiţii prea mici în echipamente urbane", subliniază studiul.

Investiţia în infrastructură ţine de răspunderea primă a administraţiilor provinciilor. Or, datoria a depăşit încasările locale globale în 13 provincii chineze în 2017. "Gigantismul acestei datorii faţă de încasările publice justifică indexarea plafoanelor de îndatorare pe încasări [...]", sfătuieşte OCDE. Mai ales că această îndatorare locală riscă să pună în dificultate finanţele publice. Deocamdată, datoria publică nu este "deosebit de ridicată" de vreme ce datoria statului nu reprezintă decât 36% din PIB-ul ţării. Dar "viitoarele restructurări ale datoriei în favoarea unor structuri de finanţare a colectivităţilor locale" riscă să degradeze această rată în final, avertizează OCDE.

Provocări pe termen lung

Pe termen mai lung, China, a cărei creştere rămâne puternică şi reprezintă un sfert din creşterea mondială, va trebui să se preocupe de îmbătrânirea populaţiei sale. "Ar trebui crescută vârsta de pensionare pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii", arată studiul. Ceea ce pare puţin probabil în perioada imediat următoare. De aceea, îmbunătăţirea productivității economiei, prin inovare, va trebui sa fie principalul motor al creşterii pentru a asigura perenitatea sa. China a reuşit să reducă sensibil diferenţa de productivitatea faţă de Statele Unite în sectorul industrial în ultimii 15 ani, dar acest decalaj rămâne semnificativ între cele două ţări.

OCDE constată de asemenea că rezultatele creşterii trebuie mai bine repartizate decât au fost. "Impozitul pe venit nu contribuie decât puţin la redistribuire şi transferul este limitat". În ce priveşte mediul, în China, Beijingul este sfătuit să "crească taxele de mediu şi amenzile date poluatorilor", în acelaşi timp "investind mai mult în instalaţii de tratare a poluării". În opinia OCDE, China este la răscruce de drumuri, confruntată cu serioşi factori de adversitate interni şi externi.