Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a folosit marți dreptul de veto față de o rezoluție a Congresului american care prevedea că Washingtonul nu se va mai implica în conflictul din Yemen, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Rezoluția este o încercare periculoasă de a-mi slăbi prerogativele constituționale și pune în pericol viețile bravilor militari americani”, a declarat Donald Trump în motivarea utilizării dreptului de veto.

Congresul a adoptat pe 4 aprilie un proiect de rezoluție care prevedea că Statele Unite nu vor mai acorda asistență coaliției formate din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în războiul din Yemen.

Începând din 2015 Statele Unite au oferit asistență tehnică și informații secrete Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite în acțiunile militare pe care aceste două țări le desfășoară împotriva rebelilor houthi în Yemen. Arabia Saudită și o coaliție formată din mai multe state arabe au lansat peste 19.000 de raiduri aeriene în Yemen, lovind și civili, spitale și stații de tratare a apei. Organizațiile umanitare estimează că 60.000 de civili au fost uciși în război. De asemenea, 85.000 de copii au murit din cauza malnutriției.

Mai multe anchete au scos la iveală faptul că, în Yemen, coaliția condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite recrutează copii pentru a lupta împotriva rebelilor houthi, potrivit Mediafax.