Autoritățile portugheze au anunțat marți că țara se confruntă cu o criză energetică, după ce transportatorii de produse petroliere au intrat în grevă, informează Reuters.

Pedro Siza VieiraFoto: Wikipedia

Transportatorii, care solicită îmbunătățirea condițiilor de muncă, au intrat în grevă de luni, însă au anunțat că vor asigura necesarul minim de combustibil. Potrivit autorităților de la Lisabona, promisiunea de a asigura acest necesar a fost încălcată, iar rezervele de carburant au început să se termine.

În Faro, unul dintre principalele puncte de atracție turistică din țară, aeroportul a fost nevoit să utilizeze rezervele de urgență. Și aeroportul din Lisabona a fost afectat de această problemă.

„La ambele aeroporturi nu au fost asigurate livrările necesare de combustibili”, a declarat ministrul Economiei, Pedro Siza Vieira.

Guvernul a decretat stare de urgență energetică marți, ceea ce înseamnă că serviciile de urgență vor avea prioritate în ceea ce privește alimentarea cu carburanți. De asemenea, forțele de securitate au fost mobilizate pentru a asigura alimentarea cu carburanți în vederea garantării siguranței cetățenilor. Guvernul a anunțat că greva transportatorilor afectează și pompierii, porturile, transportul public și benzinăriile.

„Vreau să le cer șoferilor să respecte legea și să asigure necesarul minim de carburanți”, a declarat Siza Vieira.

Peste 200 de benzinării au fost închise în toată țara. Un singur zbor a fost momentan anulat, dar, potrivit ministrului, ar putea să apară mai multe astfel de anulări dacă livrările nu vor fi reluate.