"Allah este mare", scrie pe Twitter Mohammad Noura sub fotografia catedralei Notre-Dame în flăcări. Este numai unul dintre sutele de mesaje scrise de musulmani pe reţelele de socializare, fericiţi că simbolul creştinismului s-a făcut cenuşă. "Este răzbunarea lui Dumnezeu împotriva rasiştilor colonialişti", exultă Walid Channouf, care scrie un tweet în franceză perfectă. O răzbunare cu câteva zile înainte de Paşti, care ar putea ascunde ceva mai mult decât un accident nefericit, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Damien Rieu a identificat nu numai fraze halucinante ale musulmanilor care se bucură de incendiul de la catedrala Notre-Dame, ci şi zeci de internauţi care postează emoticoane cu zâmbete sub imaginile cu rugul. Pe profilul Facebook al Al-Jazeera Channel, mulţi oameni se bucură. Evident, toate numele sunt musulmane, chiar dacă dezastrul de la Paris pare să nu fi fost un act terorist.

Cei mai sofisticaţi ironizează asupra incendiului, amintind că în ultimele zile au apărute glume despre Mecca incendiată, fără ca nimeni să se scandalizeze prea mult pentru lăcaşul sacru al musulmanilor. Dacă oamenii de rând se dezlănţuie bucurându-se de incendiul de la Notre-Dame, să nu ne mirăm ce va apărea în următoarele ore pe site-urile jihadiste, care sunt monitorizate de structuri specializate, precum grupul american Site.

Nu este exclus, cum s-a întâmplat în trecut, ca Statul Islamic să revendice incendiul, deşi nu are nicio responsabilitate. În înregistrările video montate artistic pentru a semăna teroare apăreau de mai multe ori prăbuşirea Turnului Eiffel sau incendii la biserici şi catedrale, precum Notre-Dame, care reprezintă simbolul creştinismului.

Procuratura din Paris va cerceta motivele incendiului, chiar dacă momentan nu există indicii de atac terorist. Însă, în ultimele luni, bisericile din Franţa au fost afectate de un val de vandalisme şi incendii. Capela unde a fost filmată pelicula celebră "Codul lui Da Vinci" a fost incendiată. În februarie, vandalii au făcut bucăţi statui cu Fecioara Maria şi cu Iisus.

Pare o coincidenţă incredibilă, dar chiar luni a fost condamnată la opt ani de închisoare, Ines Madani, o tânără aspirantă kamikaze franceză, care a încercat să dea foc unui automobil plin cu butelii cu gaz lângă catedrala Notre-Dame pentru a fi devorată de flăcări.