Uniunea Europeană refuză să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan și consideră periculoasă intenția de a modificare a granițelor manu militari, a afirmat marți șefa diplomației europene Federica Mogherini, în Parlamentul European, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"UE nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate și această poziție, reiterată de multe ori, se aplică pentru Înălțimile Golan" anexate în 1967 de statul evreu, a spus ea, într-o dezbatere cu eurodeputații reuniți la Strasbourg pentru ultima lor sesiune înaintea alegerilor europene.

"Modificarea granițelor manu militari este o idee periculoasă. Normele internaționale trebuie respectate", a subliniat ea.

Președintele american a anunțat în 21 martie recunoașterea suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, o decizie în contradicție cu poziția de decenii a Statelor Unite.

"Uniunea Europeană consideră Israelul și israelienii drept prieteni și parteneri. Ea consideră autoritatea palestiniană și palestinieni drept prieteni și parteneri. Ea consideră administrația americană și americanii drept prieteni și parteneri. Reafirmarea poziției noastre de o manieră clară și unitară nu înseamnă că suntem ostili interlocutorilor care între timp și-au schimbat poziția", a spus Mogherini.

"Modificarea granițelor manu militari este o idee periculoasă. Normele internaționale trebuie respectate", a subliniat ea.

Federica Mogherini a reiterat de asemenea sprijinul UE pentru recunoașterea a două state, Israel și Palestina, care trăiesc alături în pace și în granițe recunoscute și sigure, cu Ierusalimul drept capitală.