Fostul director al unei companii franceze Spanghero producătoare de carne, judecat împreună cu alți trei oameni într-un scandal al vânzării cărnii de cal pe post de carne de vită, a fost condamnat marți de către justiția din Franța la doi ani de închisoare, din care 18 luni cu suspendare, relatează AFP.

Carne rosieFoto: MorgueFile.com

Tribunalul, care l-a găsit vinovat pe fostul director, Jacques Poujol, de două tipuri de înșelăciune legată de carnea de cal, a ordonat confiscarea a 100.000 de euro și interzicerea acestuia de a mai practica meserie în domeniul cărnii timp de doi ani.

Acesta a fost acuzat că a vândut, între 2012 și 2013, peste 500 tone de carne pe post de carne de vită pentru fabricarea produselor semipreparate Tavola, într-o înțelegere frauduloasă cu traderul olandez Johannes Fasen, condamnat la doi ani de închisoare.

Fosta mână dreaptă a celui din urmă, olandezul Hendricus Windmeijer, a fost condamnat de asemena.

Mâna dreaptă a lui Poujol, Patrice Monguillon, șeful fabricii Spanghero, a fost condamnat de asemenea la doi ani cu suspendare.

Scandalul cărnii de cal s-a declanşat la începutul anului 2013, când s-a descoperit că o întreprindere din sudul Franţei, Spanghero, a vândut carne de cal, provenind mai ales din România, drept carne de vită. Carnea era folosită apoi la pregătirea a milioane de preparate culinare de către companii importante, preparate care au fost vândute în întreaga Europă.