Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, le-a propus europarlamentarilor să își doneze salariul primit pentru ziua de marți pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris, care a fost devastată de un incendiu izbucnit luni seară, scrie Mediafax citând Reuters.

Notre Dame cu Turnul Eiffel in fundalFoto: Captura Twitter

Distrugerile suferite de Catedrala Notre-Dame sunt o lovitură pentru Europa și aceasta va contribui la restaurarea monumentului, au declarat liderii Uniunii Europene, marți, într-o dezbatere organizată la Parlamentul European din Strasbourg.

"Europa a fost rănită. Franța a fost rănită. Parisul a fost rănit", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, celor prezenți, promițând "solidaritate" din partea Uniunii Europene.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a subliniat faptul că orașul său natal Gdansk, din Polonia, a fost ras de pe fața pământului în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost apoi reconstruit.

"Vă veți reconstrui catedrala. Din Strasbourg, capitala franceză a Uniunii Europene, le cer celor 28 de state membre să ia parte la această sarcină. Știu că Franța se descurcă singură, dar aici nu este vorba numai despre ajutor material. Incendiul de la Catedrala Notre-Dame ne-a făcut conștienți de faptul că suntem legați prin lucruri mai importante și profunde decât tratatele", a mai spus acesta.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a cerut celor 751 de europarlamentari să își doneze salariul pentru ziua de marți.

"Ca fost rezident al Parisului, ca italian, ca european, inima mi-e frântă de ce s-a întâmplat ieri la Paris", a completat acesta.

Incendiul produs luni seară la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, a declarat, marţi, procurorul orașului Paris, Remy Heitz, care a adăugat că 50 de oameni lucrează la o anchetă "lungă" și "complexă" privind cauzele dezastrului.

Brigada de pompieri din Paris a anunțat, marți, că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins, după nouă ore. Incendiul a izbucnit luni, la 18.50 (ora locală) și 400 de pompieri s-au ocupat de stingerea flăcărilor.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că a fost salvată în întregime structura edificiului.

De asemenea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.