Senatorul Bernie Sanders (29%) este pe primul loc în preferințele alegătorilor pentru alegerile primare democrate, urmat de fostul vicepreședinte Joe Biden (24%), arată un sondaj realizat de Colegiul Emerson.

Bernie SandersFoto: Agerpres/AP

Cei doi sunt urmați de primarul Pete Buttigieg (9%), Beto O’Rourke și Kamala Harris (cate 8%) și senatoarea Elizabeth Warren (7%).

Sondajul a fost realizat în perioada 11-14 aprilie pe un eșantion de alegători democrați și are o marjă de eroare de +/- 5,2%.

Spencer Kimball, care a condus sondaju,l arată că, deși ne aflăm într-o fază preliminară a procesului de nominalizare a candidaților, „se pare că primarul Pete este cel care atrage voturile alegătorilor”, în condițiile în care la jumătatea lui februarie era cotat cu 0%, în martie avea 3% iar acum 9%.

Kimball a arătat și că sprijinul pentru Biden pare să scadă. În februarie, era cotat cu 27%, față de 17% pentru Sanders, în martie cei doi erau la egalitate, cu 26%, iar acum Sanders îl devansează cu 5 puncte.

În cazul în care Joe Biden nu va candida, cel mai mult ar profita Bernie Sanders, care ar atrage 31% dintre votanții lui Biden. Pete Buttigieg ar atrage 17% dintre alegătorii lui Biden iar Beto O’Rourke 13%.

Rata de favorabilitate pentru președintele Trump se menține stabilă în 2019, 43% opinii favorabile și 49% nefavorabile, cifre similare cu cele de luna trecut (43% - 50%). În rândul republicanilor, Trump rămâne foarte popular și devansează puternic potențialii contracandidați.

Pentru prezidențiale, Joe Biden pare cel mai puternic oponent împotriva lui Trump, cu 53% față de 47%. Se înregistrează însă o reducere de 4 puncte față de sondajul Emerson din martie, unde Biden era cotat cu 55% iar Trump cu 45%.

  • Biden 53%, Trump 47%
  • Sanders 51%, Trump 48%
  • O’Rourke 51%, Trump 49%
  • Harris 50%, Trump 50%
  • Buttigieg 49%, Trump 51%
  • Warren 48%, Trump 52%

Cum se poziționează alegătorii față de principalele probleme de campanie

  • 47% dintre alegători susțin construirea unui zid la granița cu Mexicul, 45% se opun iar 8% sunt indeciși
  • 41% dintre votanți nu cred că giganții IT precum Apple, Amazon, Facebook sau Google ar trebui obligați să se divizeze, pentru a evita poziții dominante în piață, 29% sunt în favoarea acestei idei iar 31% sunt indeciși
  • 43% dintre alegători nu susțin o intervenție militară în Venezuela pentru a răsturna regimul Maduro, 27% susțin această intervenție și 31% nu sunt siguri
  • 55% dintre alegători nu cred că persoanele aflate în pușcărie ar trebui să aibă drept de vot, 30% cred că ar trebui să aibă acest drept și 15% sunt indeciși