Dezvăluirea faptului că o asistentă medicală din Noua Zeelandă a fost reținută în Siria pentru cinci ani a provocat tensiuni între Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) și guvernul Noii Zeelande, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luni a fost făcută publică informația cu privire la răpirea femeii, Louisa Akavi, în vârstă de 63 de ani. Ea se află în Siria din luna octombrie a anului 2013, împreună cu alți doi colegi sirieni.

După publicarea reportajului, cei din cadrul ICRC și Crucia Roșie din Noua Zeelandă au lansat o serie de clipuri video, solicitând informații despre Akavi.

Publicitatea nu a fost primită bine de către guvern, prim-ministrul Jacinda Ardern refuzând să ofere comentarii pe acest subiect. Ea a declarat că guvernul trebuie rămâne de părere că situația și numele asistentei nu trebuiau făcute publice.

"Poziția noastră nu s-a schimbat, știam că cei din Crucea Roșie au o viziune diferită, știam de planul lor, dar nu înseamnă că am fost de acord cu ei", a spus Ardern.

"Acest lucru nu va schimba relațiile noastre [cu ICRC], este doar vorba despre perspective diferite în acest punct."

Ministrul de Externe, Winston Peters, a declarat că sunt depuse eforturi pentru locallizarea lui Akavi, iar guvernul nu va comenta în legătură cu operațiunile în desfășurare.

Ultima confirmare a poziției lui Akavi este din 2018, la granița dintre Iraq și Siria.