Ministrul japonez al Economiei a declarat că a purtat discuții "sincere și bune" luni, cu omologul său american, dar a accentuat faptul că discuțiile legate de cursurile de schimb trebuie deschise în alt context, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întâlnirea are loc după ce președintele Trump și prim-ministrul Shinzo Abe au căzut de acord în sepembrie să pornească o serie de discuții legate de comerț, în cadrul unui aranjament care protejează producătorii japonezi auto de tarife suplimentare pe durata acestor negocieri.

Trump a mărturisit că nu este mulțumit de excedentul comercial al Japoniei, în valoare de 68 de miliarde de dolari în raport cu SUA, mare parte a acestei sume venind de pe piața auto.

Ministrul Economiei, Toshimitsu Motegi, a declarat că discuția de trei ore cu Reprezentantul SUA pentru Comerț, Robert Lighthizer, s-a concentrat pe bunuri.

Noul cadru, conform lui Abe, va fi un acord privind schimbul de mărfuri, nu unul care ar acoperi și investițiile sau serviciile.

Întrebat de ratele de schimb, Motegi a spus că cele două state au hotărât ca această discuție să fie purtată în alt context.

"Am avut un schimb de păreri sincer și bun, legat de prbleme de comerț", a afirmat Motegi. El a promis să detalieze după a doua discuție, de marți.

Abe urmează să se întâlnească cu Trump în SUA la sfârșitul lui aprilie, pentru a discuta despre Coreea de Nord și despre relațiile comerciale dintre Japonia și SUA.