Taiwan nu se simte intimidat de exercițiile militare ale Chinei, de săptâmâna aceasta, conform spuselor președintelui Tsai Ing-wen. Afirmația sa vine după ce manevrele militare chineze au fost criticate de un înalt funcționar american, fiind descrise ca o amenințare la stabilitatea regiunii, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armata de Eliberare a Poporului a anunțat că navele de război, bombardierele și avioanele de recunoaștere au fost implicate în 'exerciții necesare" în apropierea Taiwan-ului, luni.

"Nu vom face compromisuri pe teritoriul nostru, nici măcar pentru un inch. Mereu ținem strâns de democrația și libertatea noastră", a spus Tsai reporterilor, în cadrul unui eveniment organizat pentru a marca legăturile dintre Taiwan și SUA, adăugând că vânzarea de arme a Statelor Unite către Taiwan ar ajuta la consolidarea capacității forțelor lor aeriene.

Tsai a ținut un discurs în timpul unui forum co-găzduit de Ministerul de Afaceri Externe din Taiwan, pentru a celebra aniversarea de 40 de ani a legăturilor dintre Taiwan și Statele Unite, de la semnarea Actului Relațiilor cu Taiwan-ul, în 1979.

China a efectuat în repetate rânduri "patrule de încercuire ale insulei" în ultimii ani.

O delegație condusă de fostul purtăror de cuvânt al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, se află în Taipei pentru a sărbători aniversarea semnării tratatului și pentru a reafirma angajamentul american. Ryan a declarat că SUA consideră orice amenințare militară la adresa Taiwan-ului o îngrijorare și îi solicită Chinei să se oprească.

SUA nu are legături formale cu Taiwan-ul, dar este obligat prin lege să ajute insula cu resurse pentru apărare și este principala sursă de armament.

China pune din ce în ce mai multă presiune, suspectând intenția lui Tsai de a cere independența formală a insulei. Tsai susține că dorește să mențină status quo-ul relațiilor cu China, dar va proteja democrația și libertatea propriului stat.