Chiar la începutul acestei luni BBC a difuzat un material potrivit căruia autoritățile franceze cheltuie 4 milioane de euro anual pentru întreținerea catedralei. Dar banii nu sunt nici pe departe suficienți, iar în lipsa renovărilor catedrala ar fi riscat să se prăbușească în circa 10 ani, din cauza problemelor structurale. Motivul: eroziunea produsă de vechime și de poluare.

Semnale de alarmaFoto: Colaj foto

În 2017, Time publica un amplu reportaj despre stadiul dezastruos în care se aflau părți din structură și alte elemente ale catedralei. Potrivit acelui reportaj, dacă o mare parte din structura medievală era încă în stare rezonabilă, părțile mai noi, în special cele construite în restaurarea din secolul 19, când au fost folosite materiale foarte ieftine, erau un real pericol. Time menționează planul autorităților de a investi mai mulți bani în restaurare, inclusiv peste 6 milioane în turnul catedralei.

După incendiul de astăzi, Thelocal.fr a amintit despre relatări de acum doi ani, când publicația observa improvizațiile făcute de-a lungul vremii pentru a păstra aspectul monumentului - până la fixarea capetelor unor gargui cu ajutorul unor țevi de plastic