Catedrala Notre-Dame din Paris a fost devastată luni seară de un incendiu violent care a făcut ca acoperișul, dar și ”săgeata” celui mai vizitat monument istoric din Europa să se prăbușească, provocând emoții imense în Franța și în lume. Nu există răniți. Pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului. Incendiul este posibil să fie legat de lucrările de renovare. ”Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele Macron.

Incendiu Notre DameFoto: Captura video

Ce știm până acum despre distrugerile suferite: acoperișul și turla ”săgeată” s-au prăbușit, dar structura a fost salvată în întregime; turnul nordic a rezistat, doar unul dintre vitralii, care era în renovare, a picat; cele 16 statui au fost date jos acum 4 zile pentru renovare; din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante sunt in siguranta

03:00 Secretarul general al ONU: „Sunt îngrozit de imaginile de la Paris”. „Sunt îngrozit de imaginile de la Paris, cu flăcările de la Catedrala Notre-Dame, un exemplu unic de clădire de patrimoniu mondial, care a rezistat din secolul al XIV-lea. Gândurile mele se îndreaptă către poporul și Guvernul francez”, a postat acesta pe Twitter.

02:30 Agence France-Presse informează că François-Henri Pinault, președintele și CEO al grupului internațional Kering, care deține mărci precum Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga și Alexander McQueen, a promis 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Notre-Dame.

01:35 Pe contul de Twitter al Catedralei sunt postate primele poze cu interiorul (vezi în conținut)

Interiorul catedralei dupa incendiu

Interiorul catedralei dupa incendiu

Foto: Twitter

01:00 Recapitulare. Ce știm până acum despre distrugerile suferite: acoperișul și turla ”săgeată” s-au prăbușit, dar coloana de piatra de susținere nu este afectată, doar unul dintre vitralii care era în renovare a picat; cele 16 statui au fost date jos acum 4 zile pentru renovare; din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante sunt in siguranta

01.10 Luca Niculescu, amsadorul României la Paris: ”Este o emoție imensă în seara aceasta la Paris. Nôtre Dame, simbol al creștinătății, al Franței, al culturii europene, emblemă a patrimoniului universal, e mistuită de flăcări. Am trecut tarziu pe Quai de Tournelle, vizavi de catedrală. Mii de oameni strânși pe poduri și pe cheiurile Senei priveau limbile de flăcări care țâșneau dintre ziduri. Erau tăcuți, unii cu lacrimi în ochi. Lacrimi de emoție simțeai și în vocea unor jurnaliști sau istorici de artă cunoscuți, cum ar fi Stephane Bern, care a izbucnit în plâns în timpul unei intervenții la televiune.”

00:45 Emmanuel Macron: "Vom reconstrui Notre-Dame", a promis președintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala gotică, provocând tristețe în Franța și în întreaga lume., potrivit AFP. "Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată", a declarat președintele, spunând că "orele următoare vor fi dificile". ”Vreau să am un cuvânt de speranță. Această speranță este mândria pe care trebuie să o avem, a tuturor celor care s-au luptat pentru ca cel mai rău să nu se întâmple”, a mai spus președintele francez.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris, afectată de un incendiu puternic luni seara, potrivit France 24.

00:30Rectorul catedralei Notre-Dame, Patrick Jacquin, a declarat presei locale că din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului (n.r. un spine din această coroană se afla și în țara noastră), cât și Tunica Sf. Ludovic. Însă, temerile rămân cu privile la numeroasele artefacte și lucrări inestimabile ce se aflau în interiorul catedralei. (The Guardian)

00:25 Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului, potrivit Mediafax care citează The Local.fr. "Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime", a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperișul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervențiilor. Oficialul a anunțat că operațiunile de stingere a incendiului vor continua în cursul nopții.

00:06 Structura catedralei "este salvată și prezervată” în integritatea sa, spune AFP citând surse din conducerea pompierilor.

23:50 Comandantul general al pompierilor parizieni: „Următoarele 90 de minute sunt cruciale”. „Există riscul ca clopotul să cadă. Dacă se întâmplă acest lucru, se va prăbuși turnul. Sunt pompieri în interiorul și exteriorul catedralei. Următoarele 90 de minute sunt cruciale”, a declarat acesta. „Trebuie să câștigăm această bătălie și să oprim extinderea flăcărilor. Cel mai eficient este să acționăm din interior. Nu suntem siguri dacă vom putea să oprim extinderea incendiului către turnul nordic al clădirii”, a adăugat oficialul, potrivit Mediafax.

Imagine luată cu drona:

23:36 Secretar de stat Interne: Salvarea Catedralei "nu este sigură”. Salvarea Catedralei Notre-Dame din Paris, pradă unui violent incendiu luni seară, "nu este sigură" în pofida mobilizării a peste 400 de pompieri şi utilizării a 18 furtunuri cu apă, a afirmat secretarul de stat din Ministerul de Interne francez, Laurent Nunez, citat de AFP și Agerpres.

23:20 Dăncilă: Sunt afectată de veștile teribile de la Paris. Catedrala Notre-Dame e un simbol al Europei (Mediafax) „Sunt afectată de veștile teribile din Paris. Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franței și al Europei. Gândurile mele se îndreaptă către prietenii noștri francezi”, a transmis Viorica Dăncilă, luni seara, pe Twtitter, într-un mesaj postat în limba franceză.

22:30 Experții de la Direcția Generală a Securității Publice spun că nu se poate stinge incendiul cu apa pulverizată din elicoptere deoarece ar fi afectată grav construcția, potrivit AFP.

UPDATE 22:25 Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Cultură, UNESCO, este "alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil" reprezentat de catedrala Notre-Dame, grav afectată, luni, de un incendiu, conform unui mesaj transmis pe Twitter de directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, transmite Agerpres care citeză AFP.

UPDATE 22:05 Președintele Iohannis a postat pe Twitter un mesaj de susținere pentru Franța

UPDATE 21.51: Primarul capitalei Angliei, Sadiq Khan, a scris pe Twitter că Londra este alături de Paris ”în tristețe”.

UPDATE 21.46: Potrivit biroului procurorului Parisului, o anchetă a fost deschisă pentru a determina cauzele incendiului care a cuprins catedrala.

UPDATE 21.45: Nu există răniți, potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului francez de Interne, Laurent Nunez

UPDATE 21.44: Președintele Consiliului european, Donald Tusk, a scris pe Facebook că ”toți suntem alături de Paris astăzi”.

UPDATE 21.30: Este evacuată toată Île de la Cité, situată pe Sena, și pe care se află catedrala.

UPDATE 21.27: Și cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat regretul pentru incendiul produs la catedrala Notre-Dame, numind monumentul ”un simbol al Franței și al culturii noastre europene”.

UPDATE 21.18: Președintele francez spune că este trist și că se gândește la toți catolicii și la toți francezii în acest moment.

”Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

UPDATE 21.10: Acoperișul catedralei s-a prăbușit, potrivit unui martor citat de Reuters.

UPDATE 21.00: Președintele Macron se duce la fața locului

UPDATE 20.56: ”Săgeata”catedralei s-a prăbușit (Reuters)

UPDATE 20:55 "Totul arde. Șarpanta, care datează din secolul XIX pe o parte și din secolul XIII de cealaltă parte, nu va mai rămâne nimic", a declarat André Finot, purtător de cuvânt al Catedralei.

UPDATE 20.55: Toată tâmplăria arde, a spus purtătorul de cuvânt al catedralei.

UPDATE 20.52: Președintele francez Emannuel Macron avea programat un discurs la ora 20.00, însă acesta a fost anulat, în urma incendiului violent de la Catedrală.

Din vârful catedralei medievale se poate vedea cum ies flăcări mari și fum.

Gravitatea incendiului rămâne nedeterminată deocamdată, dar focul a cuprinns mansarda catedralei, cel mai vizitat monument istoric din Europa.

Televiziunea France 2 a relatat că poliția tratează incendiul ca pe un accident. Catedrala, contruită în secolul 12 și faimoasă datorită romanului lui Victor Hugo, Cocoșatul din Notre-Dame, atrage milioane de turiști în fiecare an.

Incendiul a fost raportat la 16.50 GMT.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, vorbește de un teribil incendiu la catedrala Notre-Dame.

Notre-Dame se afla în timpul unor operațiuni majore de renovare, iar unele segmente ale clădirii erau printre schele, în timp ce statuetele de bronz au fost înlăturate pentru săptămâna trecută.