Negociatorii SUA și-au temperat cererile legate de reducerea subvențiilor industriale, o condiție pusă anterior pentru încheierea acordului comercial SUA-China, scrie Reuters.

chinaFoto: Hotnews

Cele mai mari puteri economice din lume se află de nouă luni într-un război comercial care a creat pagube de miliarde de dolari. Administrația Trump a impus tarife în valoare de 250 de miliarde de dolari pentru bunurile chinezești, încercând să pună presiune pe guvernul chinez să elmine subvențiile, despre care Washington-ul spune că afectează firmele americane în competiția cu cele chineze. China a răspuns cu tarife proprii, pentru bunurile americane.

Această chestiune este una sensibilă deoarece interferează cu politica industrială a Chinei. Beijing oferă subvenții și scutiri de taxe firmelor de la stat și sectoarelor considerate strategice pentru dezvoltarea pe termen lung.

În încercarea de a ajunge la o înțelegere în următoarea lună, negociatorii SUA au renunțat să mai solicite îndeplinirea unor condiții la fel de dure ca la început, concentrându-se pe alte arii unde ar putea avea cerințe mai ușor de îndeplinit, au declarat sursele.

Aceste sfere înclud transferurile forțate de tehnologie, protecția proprietății intelectuale, accesul la piața chineză.

"Dacă negociatorii definesc succesul prin schimbarea felului în care economia Chinei operează, asta nu se va îmtâmpla niciodată", a declarat una dintre surse.

China ar fi promis anul acesta să oprească subvențiile care au efect de distorsionare a pieței, în ceea ce privește industriile domestice, dar nu a oferit detalii despre cum va face acest lucru, conform unei surse.