Foști politicieni europeni au criticat administrația Trump pentru politica referitoare la situația Israelului și a Palestinei, care favorizează numai o parte din cele două implicate. Aceștia au cerut, într-o scrisoare adresată Europei, să fie respins orice plan de pace pentru Orientul Mijlociu formulat de SUA, dacă nu este echitabil pentru palestinieni, potrivit The Guardian.

Poza 11 IerusalimFoto: Hotnews

Scrisoarea a fost trimisă către agenția The Guardian și către guvernele europene, semnată de 25 foști miniștri de externe, 6 foști prim-miniștrii și 2 foști secretari generali NATO.

"Este timpul ca Europa să-și respecte parametrii principiali pentru pace în situația Israel-Palestina, solicitând o soluție în urma căreia cele două state pot conviețui."

Scrisoare afirmă că Europa ar trebui să refuze orice plan care nu oferă posibilitatea statului palestinian de a exista, împreună cu Israelul, având ambele capitala la Ierusalim.

"Din păcate, administrația SUA s-a îndepărtat de la îndelungata tradiție politică americană", scrie în document, criticându-l pe Trump pentru recunoașterea, în 2017, "numai a uneia din părțile care revendică Ierusalimul".

De la începutul mandatului, Trump a luat mai multe măsuri care au fost văzute ca punitive pentru palestinieni și care au înăbușit viabilitatea statului palestinian.

Președintele SUA a promis să dezvăluie o "înțelegere perfectă" pentru Israel și Palestina, deși conducerea Palestinei a respins-o anticipat deoarece consideră că va fi părtinitoare, iar Israelul nu vrea să recunoască statul palestinian.

Din echipa americană responsabilă de scrierea planului face parte ginerele lui Trump, Jared Kushner, și ambasadorul Israelului, David Friedman, un susținător vocal al așezărilor evreiești din teritoriile palestiniene. Friedman a declarat luna trecută că Trump este cel mai mare aliat din istorie al Israelului, la Washington.

Întrebat despre refuzul prim-ministrului Netanyahu de a anexa teritoriile din Cisiordania, secretarul de stat, Mike Pomepeo, a afirmat că nu afectează planul de pace, indicând faptul că SUA nu va recunoaște legitimitatea statului palestinian.

Scrisoarea politicienilor europeni a fost trimisă duminică către Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe.

"Suntem convinși că un plan care ar reduce statalitatea palestiniană la o entitate lipsită de autonomie, continuitate teritorială și viabilitate economică, ar reprezenta un eșec pentru eforturile de pace din trecut, ar accelera prăbușirea opțiunii celor două state și ar afecta profund cauza păcii dintre Palestina și Israel", au scris politicienii europeni.