Operatorul centralei nucleare Fukushima a început scoaterea combustibilului din bazinul de răcire al unuia dintre cele trei reactoare care s-au topit în dezastrul din 2011. Această acțiune reprezintă o etapă dintr-un proces de câteva decenii, de dezafectare a unzinei, scrie AP News.

Imagini din reactorul 3 de la FukushimaFoto: Captura YouTube

Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) a declarat luni că lucrătorii au început scoaterea primelor unități de combustibil din Unitatea 3. Combustibilul din bazinul localizat sus în incinta reactorului este la același nivel, în ciuda accidentului. Cu toate astea, bazinele nu sunt îngrădite și este important ca unitățile să fie mutate într-un loc sigur, pentru a evita accidentele în cazul unui alt cutremur.

TEPCO a afirmat că golirea Unității 3 va dura 2 ani.

Adevărata provocare va fi scoaterea combustibilului topit din reactoare, iar detaliile în privința acestui proces nu sunt încă cunoscute.

Scoaterea combustibilului din bazinele de răcire a început cu 5 ani mai târziu decât era planificat, din cauza nivelului mare de radiație și a deșeurilor din urma exploziei.

Combustibilul este extras prin intermediul unei mașinării controlate dintr-o cameră de comandă, aflate la 500 de metri de aceasta. Sondele robotice au fotografiat și au detectat urme de combustibil nuclear deteriorat în toate cele trei reactoare avariate, dar nu se poate estima locația exactă a acestora.

În feburarie, un robot controlat de la distanță a colectat mici fragmente solidificate ale rămășitelor nucleare, dar nu a putut să scoată părți mai mari, indicând faptul că va fi nevoie de o mașinărie care să frgmenteze rămășițele, pentru eliminarea lor.

Aceste informații sunt cruciale pentru stabilirea echipamentului și a tehnologiei necesare pe parcursul întregului proces de dezafectare, care se va întinde pe o perioadă de câteva decenii.

TEPCO și autoritățile guvernamentale intenționează să dezvolte anul acesta metode pentru scoaterea combustibilului toptit, pentru a pune planul în aplicare începând cu 2021. ​