Julian Assange a încercat să creeze un "centru de spionaj" în ambasada Ecuadorului la Londra, a afirmat duminică preşedintele ecuadorian, Lenin Moreno, motivând decizia sa de a-i retrage azilul fondatorului WikiLeaks care a fost arestat joi, relatează AFP citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lenin Moreno, ajuns la putere în 2017, şi-a exprimat regretul într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian că guvernul precedent al ţării sale a furnizat echipamente în ambasadă care au permis "să intervină în treburile altor state".

"Nu putem permite casei noastre, casei care are porţile deschise, să devină un centru de spionaj", a declarat Lenin Moreno. "Această activitate violează condiţiile de azil", a adăugat el, subliniind că decizia de a-i retrage azilul lui Julian Assange "nu este arbitrară, ci se bazează pe dreptul internaţional".

Preşedintele Ecuadorului a denunţat, de asemenea, atitudinea "absolut condamnabilă şi scandaloasă" a lui Julian Assange în ambasadă şi "comportamentul necorespunzător în materie de igienă".

Potrivit Quito, Julian Assange, printre altele, a murdărit pereţii ambasadei cu propriile excremente.

Întrebată de Sky News duminică dimineaţă, avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a respins aceste acuzaţii, considerându-le "scandaloase".

Avocata a ţinut să menţioneze că australianul în vârstă de 47 de ani este dispus să coopereze cu autorităţile din Suedia dacă acestea cer extrădarea sa, dar prioritatea rămâne evitarea extrădării în Statele Unite.

Fondatorul WikiLeaks se află în detenţie după arestarea sa, joi, la ambasada Ecuadorului la Londra unde s-a refugiat în urmă cu şapte ani pentru a scăpa de un mandat de arestare britanic pentru acuzaţii de viol şi agresiune sexuală în Suedia, pe care le-a negat constant.

Plângerea pentru agresiune sexuală s-a prescris în 2015, apoi Suedia a abandonat urmărirea penală în al doilea dosar în mai 2017, din lipsa posibilităţilor de a face să avanseze ancheta. La anunţul arestării lui, avocata reclamantei a cerut redeschiderea anchetei.

"Sunt absolut bucuroşi să răspundem la aceste întrebări dacă şi când se prezintă", a declarat Jennifer Robinson pentru SkyNews, precizând totodată că, "în acest moment, problema-cheie este extrădarea în Statele Unite".

Australianul a fost arestat, de asemenea, în legătură cu o cerere de extrădare din partea Statelor Unite care îl acuză că de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fost analist american de informaţii militare, pe care l-ar fi ajutat să obţină parola pentru a avea acces la mii de documente clasificate. Această cerere de extrădare va fi examinată de justiţia britanică pe data de 2 mai.

În cazul unei cereri de extrădare din partea Suediei, 'vom solicita, cu certitudine, aceleaşi garanţii pe care le-am formulat deja, (şi anume) că (Julian Assange) nu va fi trimis în SUA', a mai declarat avocata.