Mai mulţi manifestanţi reuniţi în centrul Algerului, loc simbolic al protestelor care zguduie de aproape două luni Algeria, au fost reţinuţi duminică, fiind eliberaţi la scurtă vreme, potrivit unei corespondente a agenţiei France Presse aflate la faţa locului, citate de Agerpres.

Proteste AlgeriaFoto: Captura YouTube

Cu o zi înainte, vreo zece militanţi ai unei mişcări de tineret şi unui partid de stânga au fost arestaţi în timp ce manifestau, apoi eliberaţi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Dacă protestele se transformă mai ales în defilări uriaşe vinerea, zi de odihnă săptămânală în Algeria, manifestaţiile de mai mică amploare s-au înmulţit în celelalte zile.

Forţele speciale ale poliţiei sunt însă desfăşurate în cursul săptămânii în faţa clădirii poştei centrale din Alger, epicentrul contestării în capitală, unde au interzis accesul.

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică într-o piaţă aflată la circa 200 de metri depărtare, pe care poliţiştii au încercat să le evacueze, arestând mai mulţi protestatari. Manifestanţii s-au împrăştiat după eliberarea celor din urmă, o oră mai târziu.

Sâmbătă, cei zece militanţi arestaţi au petrecut mai multe ore într-un comisariat. Printre aceştia, mai multe fete care au acuzat poliţia de tratamente degradante, povestind pentru AFP că au fost obligate să se dezbrace şi supuse unei percheziţii corporale deplasate.

Liga algeriană pentru drepturile omului a denunţat "o derivă". "Este pentru prima dată când manifestanţilor li se aplică percheziţia integrală: procedura există, dar pentru alte cazuri", a subliniat secretarul general al Ligii, Abdelmoumene Khelil.

Contactată de AFP, poliţia nu a reacţionat deocamdată la aceste acuzaţii.

Algeria este din 22 februarie teatrul unor manifestaţii de amploare care cereau iniţial plecarea preşedintelui Abdelaziz Bouteflika - la putere de 20 de ani - care a demisionat în cele din urmă pe 2 aprilie. Protestatarii au cerut apoi să se pună capăt "sistemului" din fruntea ţării în întregul său.