"Italia suferă o situație de stagnare, dacă nu de recesiune. Iar situația italiană este o sursă de incertitudine pentru întreaga zonă euro": a precizat comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Pierre Moscovici, care, cu ocazia lucrărilor FMI, a răspuns la întrebările jurnaliştilor de la Class Cnbc și Sky Tg24. "Avem nevoie de reforme structurale reale şi credibile şi de măsuri pentru creștere, deoarece datoria trebuie să scadă" citează Rainews preluat de Rador.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

''Deciziile privind Italia vor fi luate în baza estimărilor noastre , lucru care se va întâmpla pe 7 mai, iar indicaţiile noastre vor trebui respectate'', a subliniat Moscovici.

Christine Lagarde cere şi ea măsuri "credibile" care să transforme intențiile guvernului italian în rezultate tangibile. Ignazio Visco subliniază că venitul de cetățenie și cota 100 "vor avea un efect" ajutând cererea agregată ", ''însă s-ar putea să nu ajuteproductivitatea" într-o țară a cărei creștere anemică este o "problemă structurală".

Valdis Dombrovskis acuză guvernul galben-verde, responsabil, în opinia sa, de faptul că Italia a suferit "cea mai pronunțată încetinire" economică dintre toate țările UE. Statele Unite trimit multe mesaje directe către Roma, unde estimările creșterii naționale pentru anul 2019 au fost reduse cu 0,8% față de cele din decembrie de + 0,2%.

De la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internațional a fost extrem de clar. ''Italia are nevoie - a spus Lagarde- de găsirea unor măsuri credibile care să ducă la rezultatele exprimate de intențiile" autorităților.

La două zile după noua reducere estimată de FMI a previziunilor sale de creștere pentru Italia, Lagarde a spus: "Am vrea să vedem măsuri reale solide și să înțelegem exact cum pot fi comparate cu intențiile".

La câteva străzi distanță, guvernatorul Băncii Italiei a argumentat că "datoria publică trebuie să fie ținută sub control". Și răspunzând la diferitele întrebări care i-au fost adresate la Consiliul pentru Relații Externe de la Washington, a explicat că economia italiană "a crescut în medie cu 1% mai puțin pe an decât alte țări europene" iar "venitul de cetățenie și cota 100 sunt ala fel ca măsurile de politică monetară, ele ajută cererea agregată, dar nu afectează productivitatea ".

Potrivit lui Draghi, Italia are nevoie de "schimbări structurale" care includ investiții în tehnologii noi și în capitalul uman.