Social-democraţii au câştigat duminică alegerile parlamentare din Finlanda, la 20 de ani după ultima lor victorie, cu un uşor avans în faţa partidului antiimigraţie şi eurosceptic al Adevăraţilor Finlandezi, relatează AFP.

Juha SipiläFoto: Wikimedia Commons

Partidul, condus de fostul ministru de finanţe Antti Rinne, a obţinut 40 de mandate din totalul celor 200 ale parlamentului de la Helsinki, iar Adevăraţii Finlandezi 39, potrivit rezultatelor definitive. Între cele două partide s-a înregistrat o diferenţă de 0,2 puncte la finalul unei seri electorale pline de suspans.

Social-democraţii semnează revenirea lor în prim-planul scenei politice, la patru ani după eşecul la legislativele din 2015 unde partidul s-a clasat pe locul al patrulea, potrivit Agerpres. "Pentru prima dată din 1999, social-democraţii sunt partidului prim-ministrului", le-a declarat Antti Rinne simpatizanţilor. Partidul s-a clasat ultima oară pe primul loc în alegerile legislative în 1999, când Paavo Lipponen a condus ulterior o coaliţie de stânga-dreapta până în 2003. De atunci, social-democraţii au participat la mai multe guverne, fără ca totuşi să iasă pe primul loc. Ei au desfăşurat o campanie împotriva politicii de austeritate promovate de coaliţia guvernamentală în exerciţiu - compusă din Centru, Partidul coaliţiei naţionale (dreapta) şi Partidul Reforma bleu (eurosceptic) - care a permis scoaterea ţării din recesiune în 2016.

Formaţiunea Centru a premierului în exerciţiu Juha Sipilä a ieşit pe locul al patrulea, pierzând 18 mandate.

Prim-ministrul şi-a recunoscut rapid înfrângerea. "Suntem cei mai mari perdanţi ai acestor alegeri", şi-a exprimat el regretul. "Nu mă aşteptam la un asemenea rezultat, nimeni nu se aştepta la asta", a reacţionat la rândul său Jussi Halla-aho, liderul Adevăraţilor Finlandezi, în faţa militanţilor la Helsinki. Duminică, partidul de extremă dreaptă a trecut de la 17 la 39 de mandate în parlament.

Update 04.50 - Se așteaptă canegocieriledintre aceste partide să dureze câteva săptămâni pentru a găsi o majoritate pentru ca posibilul viitor premier, social-democratul Antti Rinne, să guverneze. Conform AFP social-democrații au obținut 40 de locuri în noul parlament finlandez, naționaliștii 39, CoalițiaNațională 38, Partidul Centru al premierului înexercițiuJuha Sipila - 31 de locuri, verzii 20, Alianța de stânga 16, Partidul Popular Suedez 9 locuri, creștin-democrații 5 locuri si două locuri revin unor candidațiindependenți.

Partidul de guvernământ "Centrul" al prim-ministrului Juha Sipila și Coaliția Națională, de centru-dreapta, sesitueazăla 13,8%, respectiv 17,0%.

"Suntem cei mai mari perdanţi ai acestor alegeri", şi-a exprimat regretul premierul la scurt timp după publicarea primelor rezultate, relatează Agerpres..

Social-democraţii obţineau 19% din voturi, devansând Partidul Coaliţiei Naţionale (conservatorii, 16,7%), după numărarea a 40% din voturi.

Victoria social-democraţilor, dacă va fi confirmată, ar urma să-l aducă în funcţia de prim-ministru pe fostul ministru al finanţelor Antti Rinne, 56 de ani, activist sindical devenit responsabil al partidului în 2014.

Partidul s-a clasat pentru a doua oară pe primul loc în alegerile legislative în 1999, când Paavo Lipponen a condus atunci o coaliţie de stânga-dreapta până în 2003.

De atunci, social-democraţii au participat la mai multe guverne, fără ca totuşi să iasă pe primul loc.

Din 2015, coaliţia guvernamentală în exerciţiu - compusă din Centru, Partidul Coaliţiei Naţionale (centru-dreapta) şi Partidul Reforma Bleu (eurosceptic) - a practicat o politică de austeritate care a permis scoaterea ţării din recesiune în 2016.

Dar, asigură şeful social-democraţilor în presa finlandeză, "trebuie să găsim mijloace echitabile de a face societatea finlandeză durabilă, politica fiscală nu poate să ajungă singură la aceasta".